19:09 15.03.2021

ВР може передбачити, щоб призначення директорів НАБУ і ДБР відбувалося виключно на конкурсних засадах

2 хв читати
ВР може передбачити, щоб призначення директорів НАБУ і ДБР відбувалося виключно на конкурсних засадах

Верховна Рада шляхом ухвалення відповідного законопроекту, розгляд якого заплановано поточного тижня, може передбачити, щоб призначення директорів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР) відбувалося виключно на конкурсних засадах і було позбавлене політичного впливу на цю процедуру, повідомила керівник комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

"Ми не просто пропонуємо сказати (шляхом ухвалення законопроекту №5133 - ІФ), що президент і Верховна Рада призначають директорів таких важливих органів. Ми фіксуємо в Конституції, що це призначення має відбуватися на конкурсних засадах. І у нас є шанс, власне, бути першими, хто фіксує, що призначення директорів НАБУ і ДБР не може бути політичним, а має відбуватися на конкурсних засадах", - зазначила Радіна на брифінгу під час засідання фракції "Слуга народу" в понеділок.

Як повідомлялося, під час погоджувальної ради 15 березня перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко поінформував, що порядок денний поточного пленарного тижня Верховної Ради передбачає розгляд питання про спрямування до Конституційного Суду законопроекту №5133 про порядок призначення та звільнення директорів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ ) і Державного бюро розслідувань (ДБР).

23 лютого група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект, яким пропонує уповноважити Верховну Раду надавати згоду на призначення та звільнення президентом директорів НАБУ та ДБР з обійманих посад. Законопроект №5133 пропонує доповнити ст. 85 Конституції новими пунктами, згідно з якими Верховну Раду наділяють такими повноваженнями. При цьому призначення і звільнення керівників обох правоохоронних органів, згідно із законопроектом, належить до повноважень президента України. Автори законодавчої ініціативи пропонують закріпити їх у ст. 106 Основного закону.

Серед авторів законопроекту - представник президента України в КС, народний депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА