17:24 16.03.2021

Майже 40% українців готові взяти участь у мітингах і демонстраціях - опитування

2 хв читати
Майже 40% українців готові взяти участь у мітингах і демонстраціях - опитування

В Україні в санкціонованих мітингах і демонстраціях готові взяти участь майже 40% громадян. Із них 14% впевнені, що візьмуть участь, 26% - найімовірніше братимуть участь, свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова в березні 2021 року.

Водночас 48% опитаних не схильні брати участь в акціях - 35% впевнені, що не братимуть участі, 13% відповіли, що найімовірніше не братимуть.

До несанкціонованих мітингів і демонстрацій готові приєднатися 20% респондентів, не готові - 67%.

У страйках готові брати участь 18% опитаних, не готові - 70%. Підтримати бойкот (відмова від виконання рішень адміністрації та органів влади) готові також 18% і 70% не будуть цього робити.

Взяти участь у блокуванні руху на автомобільних і залізних дорогах готові 16% опитаних, не готові 73%. До вуличних безладів готові приєднатися 6% респондентів, 84% заявили, що не стануть брати в них участь.

Велика частина опитаних готова взяти участь у законних акціях протесту в разі зростання тарифів на комунальні послуги - 36%, і в разі зростання цін на необхідні товари - 33%. У законних протестах у разі невиплати зарплат готові взяти участь 23% респондентів, а в протестах через низький рівень зарплати і проти злочинності й беззаконня - по 21% опитаних. 15% респондентів готові взяти участь в акціях на захист прав людей, чиї права були порушені, а 14,5% - проти здачі владою національних інтересів у конфлікті з Росією.

До законних акцій протесту проти свавілля місцевої влади готові приєднатися 13% опитаних, проти масового скорочення робочих місць, зняття мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель і проти тиску влади на учасників АТО і патріотично налаштованих громадян готові виступити по 12%. По 11% згодні взяти участь в акціях на підтримку вимоги імпічменту президента України і проти зміни курсу України на європейську інтеграцію.

Понад чверть респондентів, 29%, не брали б участі у законних акціях протесту в жодному разі.

Переважна більшість опитаних, 44%, вважають, що в разі значного погіршення умов життя краще вийти на вулиці з протестом. 24% вважають, що краще терпіти матеріальні труднощі заради збереження порядку в країні, а 31,4% не визначилися з відповіддю.

Дослідження проводили в період із 5 до 9 березня 2021 року методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2 018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА