13:54 17.03.2021

Лише третина українців готові вакцинуватися проти COVID-19 найближчим часом, стільки ж не довіряють вакцині - опитування

2 хв читати
Лише третина українців готові вакцинуватися проти COVID-19 найближчим часом, стільки ж не довіряють вакцині - опитування

33% населення України готові робити щеплення проти коронавірусної інфекції COVID-19 у найближчі місяці, 61% - не готові, свідчать результати соціологічного дослідження "Ставлення українців до вакцинації та можливого карантину, березень 2021 року" Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Водночас головною причиною небажання робити щеплення є недовіра до вакцини - про неї заявили 54% серед тих, хто готовий вакцинуватися, зазначається в прес-релізі. Зокрема, 38,3% заявили про недовіру до будь-яких вакцин і вакцинації як такої, 6,2% сумніваються в якості та безпеці вакцини, 5,7% не влаштовує наявна вакцина, а 3,8% зазначили, що вакцина не перевірена.

7,3% тих, хто не має наміру робити щеплення, заявили про відсутність потреби в цьому, 6,1% не робитимуть щеплення за станом здоров'я, 4,6% бояться непередбачуваних наслідків, 3,4% - тому, що вже перехворіли й у них є антитіла, і ще 4,6% заявили, що не вакцинуватимуться, не давши водночас жодних пояснень.

45% респондентів позитивно ставляться до першочергової вакцинації публічних осіб і 25% негативно. Схожі результати і щодо вакцинації політиків.

16% українців вважають, що ризик захворіти на COVID-19 у них у найближчі шість місяців високий, 39% - що середній, а 31% - що низький.

У 36% населення вже були хворі на COVID-19 в їхньому домогосподарстві. Водночас у КМІС зазначають, що серед тих, у кого в домогосподарстві хворіли, 35% готові вакцинуватися, а 58% не готові, а серед тих, у кого не хворіли, майже ті самі показники - 32% готові, а 62% не готові вакцинуватися. Отже, власний досвід захворювання не перемагає упередження проти щеплення.

Опитування проводили 10-12 березня методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2 014 респондентів старше 18 років з усіх регіонів України, крім тимчасово непідконтрольних. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і з урахуванням дизайн-ефекту) не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50% та 1,1% - для показників, близьких до 5%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА