16:29 17.03.2021

У Дніпрі затримали п'яного водія через три хвилини після набуття чинності підвищених штрафів

3 хв читати
У Дніпрі затримали п'яного водія через три хвилини після набуття чинності підвищених штрафів

Водія автомобіля в стані алкогольного сп'яніння затримали в м. Дніпрі через три хвилини після набуття чинності посилених санкцій за порушення Правил дорожнього руху (ПДР), повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

"Сьогодні о 00:00 почали діяти нові підвищені штрафи та покарання за порушення ПДР, запроваджені законом 2695. Зокрема, і за керування в стані сп'яніння. Вже о 00:03 патрульні поліцейські в місті Дніпрі затримали водія "Ніссан Максима" в стані алкогольного сп'яніння, який стане першим, хто в разі визнання його винним судом, заплатить не 10 тис. 200 грн, як раніше, а 17 тис. грн до бюджету", - написав Геращенко на своїй сторінці у Facebook у середу.

За його словами, також уже о 00:17 у Львові затримали водія автомобіля "Тойота Кемрі", який сів за кермо в стані алкогольного сп'яніння вже втретє за рік, причому керував авто, не маючи на це права, оскільки раніше суд позбавив його водійського посвідчення.

"Тепер суд може дати йому до 15 діб під арештом... чи змусити сплатити штраф в 51 тис. грн із конфіскацією належного йому автомобіля. Раніше це було б лише 20 тис. 400 грн без альтернативи у вигляді арешту та конфіскації. Крім того, суд зобов'яже його виплатити ще 20 тис. 400 грн за те, що він сів за кермо, будучи позбавленим права керування, тому що вже їздив за кермом у стані алкогольного сп'яніння. Раніше за це зухвале правопорушення було сміхотворне покарання лише у 510 грн!", - зазначив Геращенко.

За його словами, за минулий рік поліцейські склали 129,4 тис. протоколів про адміністративне правопорушення за статтею про керування в нетверезому стані, зокрема 9,5 тис. - за повторне керування в стані сп'яніння та 7,9 тис. - за керування в стані сп'яніння понад два рази.

"Саме проти цих порушників - які найчастіше стають убивцями на дорогах - і спрямовані такі жорсткі зміни в покараннях за керування у стані сп'яніння. Ми в МВС очікуємо від введення в дію нових штрафів та покарань зменшення кількості загиблих на дорогах на 10-15% за підсумками року", - наголосив заступник глави МВС.

Геращенко також зазначив, що у 2020 році на дорогах України загинуло понад 3,5 тис. людей, а десятки тисяч отримали травми різного ступеня тяжкості.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала законопроект №2695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" на засіданні 16 лютого.

Штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння згідно із законом збільшується до 17 тис. грн, а якщо протягом року людина вчиняє повторне правопорушення, то штраф становитиме 34 тис. грн, правопорушник втратить право на керування на три роки, у нього вилучать транспортний засіб із поверненням коштів, суд може визначити покарання у вигляді адміністративного арешту. За керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння втретє штраф збільшується до 50 тис. грн, позбавлення права на керування - на 10 років, передбачено адмінарешт на 10 діб і конфіскацію транспортного засобу.

За перевищення швидкості на дорогах на більше ніж 50 км за годину штраф збільшується з 500 грн до 1 тис.700 грн, за невикористання ременів безпеки - з 51 грн до 510 грн.

Крім того, закон передбачає також посилення відповідальності за порушення ПДР пішоходами - з 51 грн до 255 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА