19:10 17.03.2021

SpaceX може провести нове випробування прототипу космічного корабля Starship 19 березня

3 хв читати
SpaceX може провести нове випробування прототипу космічного корабля Starship 19 березня

Американська компанія SpaceX після попередньої невдачі може провести черговий випробувальний суборбітальний запуск прототипу свого космічного корабля Starship, що розробляється для пілотованих польотів на Місяць і Марс, вже у п'ятницю, повідомив спеціалізований сайт Space Launch Now.

Раніше засновник SpaceX Ілон Маск повідомив, що "SN11 вже майже готовий до польоту".

Минулого тижня корабель Starship SN11 (одинадцятий серійний випробувальний апарат) вже був встановлений на стартовому майданчику полігону компанії у Бока-Чіка на південному сході штату Техас.

До запуску мали відбутися статичні вогневі випробування його двигунів. Від їхніх результатів залежить рішення про старт.

У рамках випробування корабель має вийти на висоту приблизно 10 км із наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення у вертикальне положення і подальшою м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ триватиме приблизно шість із половиною хвилин.

Як повідомляв "Інтерфакс", 4 березня прототип космічного корабля Starship SN10 після випробувального суборбітального польоту та успішної вертикальної посадки через сім хвилин вибухнув на землі через отримані ушкодження при приземленні.

"Двигун SN10 мав низьку тягу через (імовірно) часткове потрапляння гелію з паливного баку. Удар на швидкості 10 м/с пошкодив опори та частину "спідниці" (корпусу)", - йшлося у повідомленні Маска у Twitter.

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 і SN9, які після суборбітального польоту розбилися при посадці. У першому випадку причиною став низький тиск у паливному напірному баку для погашення швидкості одного з двигунів, у другому - один із двигунів не запустився для виконання завершального маневру перед посадкою.

Starship об'єднує у собі дві функції - другого ступеня, використовуваного для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазового космічного апарату, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі та здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, яка здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона також стане багаторазовою системою, яка використовується як прискорювач лише для зльоту із Землі.

На сьогодні SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою засновника компанії Ілона Маска, має здійснити випробувальний запуск у найближчі декілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship із носієм у безпілотному режимі вже цього року.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 осіб.

На початку грудня минулого року Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було проведено 3 вересня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА