22:53 17.03.2021

Завершено досудове розслідування у справі про зловживання в ОАСК

2 хв читати
Завершено досудове розслідування у справі про зловживання в ОАСК

У середу, 17 березня, завершено слідство у справі про зловживання в Окружному адміністративному суді м.Києва (ОАСК) за фактами вчинення спроб захоплення державної влади, перешкоджання роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також участі у злочинній організації та зловживання впливом головою і суддями в змові з низкою інших осіб, повідомили в прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі.

"Зараз 11 підозрюваним, серед яких глава ОАСК, заступники глави ОАСК, судді ОАСК, а також глава Державної судової адміністрації України та ще 2 адвокати, відкрито матеріали слідства для ознайомлення", - сказано в повідомленні, оприлюдненому прес-службою в середу ввечері.

Як повідомлялося, 11 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі.

Згідно з інформацією на сайті НАБУ, в розшук оголошені Вовк, його заступник Володимир Келеберда, судді цього суду Олексій Огурцов, Ігор Качур і Ігор Погрібніченко, а також члени ВККС Мікола Сірош та Сергій Остапець.

17 липня 2020 року НАБУ повідомило про вручення підозри Вовку, його заступнику Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще чотирьом особам". Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, у якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

За версією слідства, фактично зазначена організація брала замовні рішення у власних інтересах.

Прокурори САП і детективи НАБУ наполягали на необхідності продовження термінів розслідування, які завершувалися 17 березня 2021, оскільки в рамках справи ще не надійшли результати експертиз, а необхідні слідчі (процесуальні) дії не здійснено в повному обсязі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА