16:42 18.03.2021

Верховний Суд 13 квітня розгляне позов Тупицького до президента про відсторонення від посади судді КС

3 хв читати
Верховний Суд 13 квітня розгляне позов Тупицького до президента про відсторонення від посади судді КС

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду (КАС ВС) відкрив провадження за позовом Олександра Тупицького про його відсторонення від посади судді Конституційного суду та призначив справу до розгляду на 13 квітня.

"17 березня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду виніс ухвалу у справі № 9901/57/21 за позовом Олександра Тупицького до президента України Володимира Зеленського про визнання незаконним та нечинним указу президента України від 26 лютого 2021 року № 79/2021 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України". В Указі йдеться про відсторонення судді з 28 лютого 2021 року строком на один місяць. Верховний Суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та призначити справу до розгляду в судовому засіданні о 12:00 13 квітня 2021 року", - повідомляє Верховний Cуд.

У повідомленні суду зазначається, що позов Тупицького надійшов до Верховного Суду 4 березня, але суд залишив заяву без руху й надав позивачеві термін десять днів від дня отримання цієї постанови для усунення недоліків. 12 березня 2021 року від позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви, зі змісту якого вбачається, що вимоги постанови суду виконано.

У Верховному Суді нагадують, що позивач тричі звертався до КАС ВС з позовними заявами, якими оскаржив укази президента про відсторонення його від посади судді КС. Перший позов надійшов 1 лютого 2021 року, яким оскаржено указ від 29 грудня 2020 року № 607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" про відсторонення позивача на два місяці. Ухвалою від 3 лютого цього року у справі № 9901/20/21 суд відмовив у відкритті провадження, оскільки цей позов не підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства. Це рішення оскаржено в апеляційному порядку до Великої палати Верховного Суду. Ухвалою від 22 лютого 2021 року відкрито апеляційне провадження за заявою позивача.

Другий позов надійшов 26 лютого 2021 року, але заяву залишили без руху у зв'язку із закінченням терміну оскарження, позивачеві було надано термін для усунення недоліків.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у "справах Майдану".

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

Також у ДБР зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

26 лютого Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА