17:55 18.03.2021

Нардепи від "Слуги народу" запропонували впровадити кримінальну відповідальність за пропаганду "руського міра"

3 хв читати
Нардепи від "Слуги народу" запропонували впровадити кримінальну відповідальність за пропаганду "руського міра"

Народні депутати фракції "Слуга народу" Олег Дунда та Олександр Аліксійчук внесли до Верховної Ради законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо засудження ідеології "руського міра".

Законопроект зареєстрований у середу під №5258.

Згідно із законопроектом, "руський мір" - це родинна форма націонал-соціалізму (нацизму), російська зовнішньополітична стратегія на основі імперіалізму традиційного зразка, ідеології переваги російської народності й можливості прояву нетерпимості до інших національностей і народів, монокультуралізму, підтримки терористичних організацій та формувань, якщо вони діють на підтримку "руського міра", використання церкви та православ'я в політичних цілях, використання мови як механізму маніпуляції і способу розпалювання ворожнечі.

Пропагандою "руського міра" пропонується вважати поширення інформації, спрямованої на виправдання ідей "руського міра", поляризацію українського суспільства, спекуляції на мовних, культурних і світоглядних уподобаннях місцевого населення, відмінних історичних долях різних географічних регіонів України.

У чинному законі "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" пропонується прирівняти ідеологію "руського міра" до тоталітарних режимів. Закон також пропонується доповнити новою частиною такого змісту: "Ідеологія "руського міра" визнається в Україні формою націонал-соціалізму (нацизму), засуджується як тоталітарна, ксенофобська ідеологія, яка несумісна з основними правами і свободами людини та громадянина та становить загрозу національній безпеці держави".

Пропонується внести зміни і до низки інших законів.

"Росія так званою великою місією збирання земель руських, захистом російськомовних, православ'я виправдовує тяжкі злочини, не гребуючи використовувати як зброю мирне населення і задурманюючи їхню свідомість фантастичною ідеєю побудови наддержави-цивілізації", - наводить слова Дунди прес-служба парламентаря.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що однією з серйозних загроз регіональній і глобальній безпеці є російський екстремізм, теоретично обґрунтований в ідеології "руського міра", яка в практичному контексті втілюється у правовій системі РФ, в її внутрішній і зовнішній політиці. "Насамперед ідеться про задекларовану Росією мету "збирання земель" і захисту російськомовних незалежно від територіальності, повернення Росії статусу "наддержави" і створення з сучасної Росії держави-цивілізації з великою місією. Водночас цією місією виправдовуються будь-які злочини, навіть цинічні вбивства і тероризм... "Руський мір" використовує всі доступні методи, діючи не тільки на рівні держав, а й на рівні медіа, освіти, громадянської роботи та підприємництва", - наголошується в документі.

Автори законопроекту зазначають, що саме завдяки систематичному насадженню ідеології "руського міра" за допомогою ЗМІ, російськомовних видань, пропаганди високого статусу російської мови і спільності традицій із РФ і стала можливою анексія Криму та окупація Донбасу. "На жаль, на сьогодні ухвалені українською владою заходи не достатні для побудови ефективної системи контрпропаганди проти "руського міра". Тому проблема залишається досі невирішеною і становить великі загрози для національної безпеки України", - йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомлялося, 12 березня Дунда та Аліксійчук зареєстрували у Верховній Раді законопроект №0095 "Про денонсацію Угоди між Україною і РФ з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА