06:50 19.03.2021

SpaceX має намір провести нове випробування прототипу космічного корабля Starship

3 хв читати
SpaceX має намір провести нове випробування прототипу космічного корабля Starship

Американська компанія SpaceX після попередньої невдачі може провести в п'ятницю черговий випробувальний суборбітальний запуск прототипу свого космічного корабля Starship, що розробляється для пілотованих польотів на Місяць і Марс, повідомив спеціалізований сайт Space Launch Now.

Раніше засновник SpaceX Ілон Маск повідомив, що "SN11 вже майже готовий до польоту".

На минулому тижні корабель Starship SN11 (одинадцятий серійний випробувальний апарат) вже був встановлений на стартовому майданчику полігону компанії в Бока-Чіка на південному сході штату Техас.

До запуску повинні були відбутися статичні вогневі випробування його двигунів. Від їх результатів залежить рішення про старт.

У рамках випробування корабель повинен вийти на висоту приблизно 10 км з наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення в вертикальне положення і подальшою м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ триватиме близько шести з половиною хвилин.

Як повідомляв "Інтерфакс", 4 березня прототип космічного корабля Starship SN10 після випробувального суборбітального польоту і успішної вертикальної посадки через сім хвилин вибухнув на землі через отримані ушкодження під час приземлення.

"Двигун SN10 мав низьку тягу через (імовірно) часткове потрапляння гелію з паливного бака. Удар на швидкості 10 м/с пошкодив опори і частину "спідниці" (корпусу)", - йшлося в повідомленні Маска в Twitter.

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 і SN9, які після суборбітального польоту розбилися під час посадки. У першому випадку причиною став низький тиск у паливному напірному баку для погашення швидкості одного з двигунів, у другому - один з двигунів не запустився для виконання завершального маневру перед посадкою.

Starship поєднує в собі дві функції - другого ступеня, використовуваного для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазового космічного апарату, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі і здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважкої ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, здатною виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона також стане багаторазової системою, яка використовується як прискорювач тільки для зльоту з Землі.

Нині SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою засновника компанії Ілона Маска, повинен здійснити випробувальний запуск у найближчі кілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship з носієм у безпілотному режимі вже цього року.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 людей.

На початку грудня минулого року Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було проведено 3 вересня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА