07:42 19.03.2021

Перший день американо-китайської зустрічі на Алясці почався з взаємних обвинувачень

3 хв читати
Перший день американо-китайської зустрічі на Алясці почався з взаємних обвинувачень

Початок дводенної зустрічі американських і китайських високопосадовців на Алясці відбувся за несприятливих обставин, сторони виступили з взаємними обвинуваченнями, повідомляє видання Politico.

У зустрічі з американського боку беруть участь держсекретар Ентоні Блінкен і радник президента з нацбезпеки Джейк Салліван, з китайської - член політбюро ЦК китайської компартії Ян Цзечи, який опікуться зовнішньою політикою Китаю і міністр закордонних справ КНР Ван І.

"Ми не прагнемо до конфлікту, але ми вітаємо жорстку конкуренцію, і ми завжди будемо відстоювати наші принципи, інтереси нашого народу і наших друзів", - сказав Салліван на початку першої зустрічі в четвер, повідомляє видання.

Воно зазначає, що Блінкен зі свого боку сказав, що США не припинять залучати Китай до відповідальності за дії щодо Гонконгу, економічний тиск на інші країни, порушення прав людини щодо уйгурського населення Синьцзян-Уйгурського автономного району КНР.

Блінкен, пославшись на вимоги Пекіна про невтручання у внутрішні справи Китаю, заявив, що перераховані ним дії китайської влади - "не просто внутрішні справи", оскільки вони "загрожують заснованому на правилах порядку, який підтримує глобальну стабільність".

Ян Цзечи звинуватив США в лицемірстві. Він сказав, що Сполучені Штати використовують свою фінансову і військову міць для залякування інших країн. Він також сказав, що у Америки є своя власна тривала історія проблем з правами людини, назвавши як приклад вбивства представників чорношкірого населення в Сполучених Штатах.

Перед тим, як журналісти повинні були покинути зал, де проходила зустріч, Салліван затримав їх, і американська делегація виступила з додатковими зауваженнями. Китайська сторона у відповідь зажадала додаткового часу для свого виступу, який перевищив встановлені регламентом дві хвилини.

Не названий Politico по імені високопоставлений чиновник адміністрації Байдена в зв'язку з цим обвинуватив китайських дипломатів у порушенні протоколу.

Такі "перебільшені дипломатичні презентації часто націлені на домашню аудиторію".

"З іншого боку, китайська делегація, схоже, прибула з наміром показати себе на публіці, зосередившись на публічній театральності і драматизмі", - сказав представник американської сторони.

Зустріч, за планами, повинна складатися, щонайменше, з трьох сесій у четвер і п'ятницю.

Представник американської адміністрації раніше, коментуючи майбутню зустріч, заявив журналістам на брифінгу, що Вашингтон не чекає від зустрічі конкретних результатів.

"Ми просуваємося до того, що, як нам здається, стає все більш жорсткою позицією", - сказав він, додавши, що Китаю не слід "відчувати ілюзій щодо нашого жорсткого підходу до їх вельми проблематичної поведінки",

МЗС КНР, повідомляючи минулого тижня про майбутню зустріч, зазначив, що ініціатором її проведення виступив Вашингтон.

"На запрошення Сполучених Штатів Китай і США проведуть найближчим часом стратегічний діалог на високому рівні", - йшлося в повідомленні на сайті китайського зовнішньополітичного відомства.

У ньому зазначається: "Позиція Китаю щодо китайсько-американських відносин зрозуміла. Ми вимагаємо, щоб Сполучені Штати розглядали китайсько-американські відносини об'єктивно і раціонально, відмовилися від мислення холодної війни і мислення "з нульовою сумою".

Водночас, як зазначають ЗМІ, Вашингтон занижує статус і значення зустрічі.

"Це не стратегічний діалог. Це важлива можливість для нас викласти гранично відверто нашу стурбованість діями і поведінкою Пекіна, які створюють проблеми в сфері безпеки, процвітання і цінностей як для США, так і для наших партнерів і союзників", - заявив раніше в Палаті представників американського Конгресу Блінкен.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА