08:07 20.03.2021

Операція ЄС щодо забезпечення ембарго на поставки зброї до Лівії буде продовжена на два роки

2 хв читати
Операція ЄС щодо забезпечення ембарго на поставки зброї до Лівії буде продовжена на два роки

Мандат патрульної операції "Ірині", яку Європейський союз проводить у Середземному морі для забезпечення ембарго на поставки зброї до Лівії, буде продовжений на наступному тижні ще на два роки, повідомив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Це стане сильним сигналом готовності ЄС і далі брати участь у (долі) Лівії, і ми готові зробити більше, щоб допомогти припинити конфлікт і потім підтримати мирний процес під керівництвом ООН, включно, можливо, з контролем над припиненням вогню з присутністю людей на землі і підготовку до майбутніх виборів ", - сказав він, під час виступу в п'ятницю на військовій базі Сігонелла на Сицилії.

Боррель назвав "доброю новиною" приведення до присяги минулого понеділка нового уряду національної єдності Лівії. Розпочата рік тому операція "Ірині", за його словами, "лише один з елементів більш складної і широкої картини". Але вона, "безумовно, зробила важливий внесок" у сприятливий розвиток подій.

Глава дипломатії ЄС нагадав, що рішення про військово-морську і військово-повітряну операцію ЄС прийнято в січні минулого року після Берлінської конференції з Лівії. На ній збройне ембарго ООН було визнано одночасно провалом і пріоритетом. Поки зброя підживлює конфлікт, важко домогтися миру. ЄС вирішив діяти.

"Рік по тому можна сказати, що операція "Ірині" дала чудові результати. Кораблі і авіація "Ірині" патрулювали Центральне Середземномор'я, зробивши понад 2300 "окликів" суден, близько 100 дружніх підходів і дев'ять (крім проведеної сьогодні вранці) інспекцій. Захоплено одну нелегальну партію вантажу і вдалося запобігти незаконному вивезенню палива... Минулого року (сили "Ірині") контролювали 16 лівійських портів і нафтових об'єктів, 25 аеропортів, злітно-посадкових смуг, перевірені 194 авіарейси, які перевозили вантажі можливого військового призначення", - констатував Боррель.

Він відкинув обвинувачення в упередженості учасників операції "Ірині", заявивши, що це неправда.

"Ми проводимо нашу операцію з повної неупередженістю, не віддаючи перевагу жодній з воюючих сторін", - стверджував глава дипломатії ЄС.

Боррель заявив, що кораблі і літаки ЄС "продовжать уважно стежити за підозрілими суднами, незалежно від їх походження, і проводити інспекції згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН".

Виступ Борреля розміщено на сайті Європейської зовнішньополітичної служби в Брюсселі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА