16:55 20.03.2021

SpaceX планує запуск нового прототипу американського космічного корабля Starship не раніше 24 березня

3 хв читати
SpaceX планує запуск нового прототипу американського космічного корабля Starship не раніше 24 березня

Суборбітальний випробувальний політ чергового прототипу американського космічного корабля Starship компанії SpaceX, що розробляється для пілотованих польотів на Місяць і Марс, передбачається провести не раніше 24 березня, повідомив спеціалізований сайт Next Spaceflight.

Раніше засновник SpaceX Ілон Маск повідомив, що"SN11 майже готовий до польоту".

Минулого тижня корабель Starship SN11 (одинадцятий серійний випробувальний апарат) вже було встановлено на стартовому майданчику полігону компанії в Бока-Чіка на південному сході штату Техас.

До запуску мають відбутися статичні вогневі випробування його двигунів, позитивні результати яких дадуть змогу ухвалити рішення про проведення випробувального старту.

У рамках випробування корабель має вийти на висоту приблизно 10 км із подальшим відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення у вертикальне положення і подальшою м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ триватиме близько шести з половиною хвилин.

4 березня прототип космічного корабля Starship SN10 після випробувального суборбітального польоту й успішної вертикальної посадки через сім хвилин вибухнув на Землі через отримані пошкодження під час приземлення.

"Двигун SN10 мав низьку тягу через (ймовірно) часткове потрапляння гелію з паливного бака. Удар на швидкості 10 м/с пошкодив опори і частину "спідниці" (корпусу)", – йшлося в повідомленні Маска в "Твіттері".

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 і SN9, які після суборбітального польоту розбилися під час посадки. У першому випадку причиною став низький тиск у паливному напірному баку для погашення швидкості одного з двигунів, у другому – один з двигунів не запустився для виконання завершального маневру перед посадкою.

Starship поєднує в собі дві функції – другого ступеня, який використовують для досягнення орбітальної швидкості під час запуску з Землі, і багаторазового космічного апарата, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі та здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для виконання далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, яка здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного вантажу.

Вона також стане багаторазовою системою, яку використовуватимуть у ролі прискорювача тільки для зльоту з Землі.

В даний час SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою засновника компанії Ілона Маска, повинен зробити випробувальний запуск в найближчі кілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship з носієм в безпілотному режимі вже в цьому році.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 осіб.

На початку грудня минулого року Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже в 2026 році.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було проведено 3 вересня 2020 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА