10:09 22.03.2021

SARS-CoV-2 циркулював у Китаї непоміченим не більше ніж два місяці - науковці

2 хв читати
SARS-CoV-2 циркулював у Китаї непоміченим не більше ніж два місяці - науковці

Дослідники з Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго разом із колегами з Університету Арізони та компанії Illumina, Inc. встановили, коли SARS-CoV-2 почав циркулювати в Китаї, йдеться в повідомленні Каліфорнійського університету.

Науковці, використовуючи метод молекулярного датування (метод "молекулярного годинника", що оцінює частоту мутацій) та епідеміологічного моделювання, дійшли висновку, що вірус, ймовірно, циркулював непоміченим не більше ніж два місяці до того, як перші випадки захворювання людей на COVID-19 були описані в Ухані наприкінці грудня 2019 року.

Перші випадки госпіталізації людей в Ухані із захворюванням, пізніше ідентифікованим як COVID-19, зафіксовано в середині грудня.

"Ми змогли встановити верхню межу в середині жовтня 2019 року, коли SARS-CoV-2 почав циркулювати в провінції Хубей", - зазначає ад'юнкт-професор відділу інфекційних захворювань і глобальної громадської охорони здоров'я медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Джоел О.Вертгайм.

Науковці також дійшли висновку, що за певних умов, як показало моделювання, у двох із трьох випадків "COVID-19 видихнувся б сам собою, не викликавши пандемії".

На думку авторів дослідження, "первинний штам SARS-CoV-2 став епідемічним, тому що він був широко розсіяний і процвітав у міських районах, де передача була легшою".

"У модельованих епідеміях за участю менш щільних сільських громад епідемії зникали в 94,5-99,6% випадків. Відтоді відбулося кілька мутацій вірусу, причому низка варіантів ставала більше трансмісивною", - йдеться в повідомленні.

Вертгайм зазначає, що люди виявилися не готовими до такого вірусу, як SARS-CoV-2, оскільки відповідні служби готувалися до чогось на кшталт SARS (атипової пневмонії 2003 роки - ІФ) або MERS (близькосхідного респіраторного синдрому 2012-2015 рр.), із високим рівнем смертності.

Проте виявилось, що вірус, який добре передається і має відносно невисокий рівень смертності, може бути спустошливим у світових масштабах, зазначає науковець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА