06:54 23.03.2021

ЄС створив фонд для фінансування військових операцій за кордоном

2 хв читати
ЄС створив фонд для фінансування військових операцій за кордоном

Європейський союз відтепер отримав копію військового бюджету - Європейський фонд миру (ЄФМ), позабюджетний фонд розміром 5 млрд євро на період 2021-2027 років, який буде фінансуватися за рахунок внесків країн-членів ЄС.

"Міцний мир можна побудувати, тільки інвестуючи в міжнародну стабільність і безпеку. У ЄС є бажання, а відсьогодні і необхідні фінансові інструменти для цього. Європейський фонд миру дозволить нам надати відчутну підтримку партнерам у вирішенні спільних проблем безпеки", - заявив чинний голова ради ЄС, міністр закордонних справ Португалії Аугушту Сантуш Сілва, коментуючи прийняте в понеділок рішення про створення фонду.

Заявлена мета ЄФМ - запобігати конфліктам, зберігати мир і зміцнювати міжнародну стабільність і безпеку. Використовуючи його, ЄС допомагатиме країнам-партнерам проводити операції з підтримки миру або підвищувати здатність їх збройних сил самим гарантувати мир і безпеку на своїй території. Він також дозволить ЄС вживати більш суттєві дії військового характеру в рамках Спільної зовнішньої політики і політики безпеки.

За рахунок цього фонду ЄС може за запитом третіх країн, регіональних або міжнародних організацій поставляти їм військову техніку і створювати оборонну інфраструктуру. Заходи щодо надання допомоги "будуть включені в чітку і послідовну політичну стратегію і супроводжуватися ретельною оцінкою ризиків і надійними гарантіями".

З 2004 року участь ЄС у військових місіях і операціях фінансується через механізм ATHENA. Його замінить ЄФМ. Збільшиться бюджет і підвищиться гнучкість, а оперативна частина залишиться в складі Ради ЄС.

Досі підтримка ЄС могла надаватися тільки в операціях з підтримання миру під проводом африканців, тобто операцій, що проводяться Африканським союзом або африканськими регіональними організаціями. ЄФМ розширить географію втручання ЄС, зможе сприяти фінансуванню миротворчих місій і допомоги партнерам у будь-якій точці планети, зазначається в прес-релізі Ради ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА