07:12 23.03.2021

Глави МЗС країн НАТО обговорять проблеми альянсу, включно з російським питанням

3 хв читати
Глави МЗС країн НАТО обговорять проблеми альянсу, включно з російським питанням

Дводенна нарада Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ відкриється у вівторок в Брюсселі, вона охопить важливі виклики, що постають перед Альянсом, заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

"Міністри закордонних справ зустрінуться цього тижня, щоб підготувати грунт для майбутнього саміту НАТО в Брюсселі. Це можливість відкрити нову главу в трансатлантичних відносинах. І наша ініціатива "НАТО 2030" щодо подальшої адаптації Північноатлантичного альянсу буде в центрі уваги саміту", - сказав глава НАТО на прес-конференції в понеділок.

Він повідомив, що очікує від міністерської зустрічі продовження конструктивних обговорень "НАТО 2030". "Ми повинні проявити сміливість і амбітність, щоб побудувати сильніший Північноатлантичний альянс у майбутньому, оскільки ми живемо в більш небезпечному і конкурентному світі, де виклики не знають кордонів", - продовжив генсек організації.

Столтенберг перерахував ці виклики: "дестабілізаційна діяльність Росії, загроза тероризму, витончені кібератаки, проривні технології, підйом Китаю та зміна клімату".

Наголошуючи завдання, які, на його думку, покликана вирішувати ініціатива "НАТО 2030", глава Північноатлантичного альянсу зазначив, що вона "захищає порядок, заснований на правилах, яким кидають виклик авторитарні держави, такі як Китай і Росія".

"Тому нам потрібно ще більше працювати з партнерами-однодумцями в усьому світі і підтримувати наших сусідів додатковим навчанням і нарощуванням потенціалу", - вважає Столтенберг.

Відносини НАТО з Росією на міністерській нараді також будуть обговорюватися за участю партнерів альянсу - високим представником ЄС із закордонних справ Жозепом Боррелем і главами МЗС Фінляндії та Швеції, які не є учасницями НАТО.

"Росія продовжує придушувати мирних інакомислячих у себе вдома, і демонструє зразок агресивної поведінки за кордоном, зокрема кібератаками і спробами втрутитися в наші вибори і підірвати наші демократії", - сказав генеральний секретар НАТО.

Він підтвердив, що альянс, як і раніше, прихильний подвійному підходу до Росії: "сильне стримування і оборона в поєднанні з відкритістю до конструктивного діалогу".

"Зокрема з таких питань, як контроль над озброєннями. Всі союзники привітали нещодавнє рішення щодо продовження нового Договору СНО. Це важливий початок. Але нам необхідно і далі зміцнювати міжнародний контроль над озброєннями", - вважає глава Організації Північноатлантичного договору.

Він також повідомив, що міністри країн НАТО продовжать консультації стосовно ситуації в Афганістані і обговорять військову присутність альянсу в цій країні, щоб разом оцінити наступні кроки. За словами Столтенберга, легких варіантів вирішення цього питання не існує, і "поки всі варіанти залишаються відкритими".

Генсек НАТО визнав, що ситуація з безпекою залишається складною, альянс вживатиме необхідних заходів, щоб його війська перебували в безпеці. Водночас НАТО підтримує зусилля з реалізації мирного процесу. Це вимагає, щоб всі сторони прагнули досягти прогресу, знизили рівень насильства і сумлінно вели переговори. Необхідна також конструктивна участь всіх регіональних суб'єктів і міжнародного співтовариства, зазначив Столтенберг.

Він також нагадав, що робота з партнерами альянсу на Близькому Сході і в Північній Африці - це ще один внесок у боротьбу з міжнародним тероризмом. Тому міністри підведуть підсумки підтримки ключових регіональних партнерів НАТО, таких як Ірак, Йорданія і Туніс.

Хоча засідання Північноатлантичної ради 23-24 березня будуть проходити під знаком підготовки до саміту ЄС, дата і формат майбутньої зустрічі НАТО у верхах ще не узгоджені, уточнив генеральний секретар.

"Ми підтвердимо день належним чином. Стосовно формату зустрічі ми ще остаточно не вирішили, але ми повернемося до цього і приймемо рішення щодо точного формату зустрічі пізніше", - повідомив Столтенберг, відповідаючи на відповідне запитання.

Він заявив, що триває робота "над дуже змістовним порядком денним".

"Я також говорив з президентом (США Джо) Байденом, і він чітко позначив, що з нетерпінням чекає зустрічі з усіма лідерами НАТО в Брюсселі", - додав генсек Північноатлантичного альянсу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА