12:37 23.03.2021

Міжнародна комісія юристів в ООН закликає українську владу скасувати призупинення повноважень голови Конституційного Суду, заявляють у КС

2 хв читати
Міжнародна комісія юристів в ООН закликає українську владу скасувати призупинення повноважень голови Конституційного Суду, заявляють у КС

Міжнародна комісія юристів в ООН закликає українську владу утримуватися від порушень принципів незалежності судової влади, а також скасувати призупинення повноважень голови Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького, повідомляє Конституційний Суд.

"До Конституційного Суду України 23 березня надійшов лист від Міжнародної комісії юристів в ООН, яким поінформовано, що 22 березня 2021 року в Раді Організації Об'єднаних Націй з прав людини Міжнародна комісія юристів (МКЮ) закликала українську владу створити умови, за яких буде гарантовано безпеку адвокатів і незалежність судової системи", - йдеться в повідомленні відділу комунікації КС та правового моніторингу, текст якого розміщено у вівторок на сайті суду.

За інформацією КС, звернення представника МКЮ в ООН Массімо Фріго адресоване президенту Ради ООН з прав людини Нажат Шамім.

КС наводить неофіційний переклад цього звернення. "В Україні низка адвокатів, включаючи тих, хто захищає права людини в судах і поза ними, зіштовхуються з погрозами, переслідуваннями та іншими посяганнями на їхню безпеку. МКЮ також стурбована недавніми спробами втручання уряду в незалежність судової влади в Україні", - йдеться у зверненні.

За інформацією суду, МКЮ схвалює відкликання президентського законопроекту, яким передбачалося позбавлення повноважень усіх суддів КС. "Однак викликає занепокоєння те, що після порушення кримінальної справи проти голови Конституційного Суду його було відсторонено за рішенням президента України. Це рішення, що базується на сумнівному правовому підґрунті, підриває незалежність судової влади", - йдеться у зверненні.

Отже, як наголошують у КС, МКЮ закликає Україну "забезпечити швидке, ретельне, неупереджене і незалежне розслідування всіх випадків нападів на адвокатів з подальшим залученням винних до відповідальності та утримуватися від будь-яких дій, що порушують принципи незалежності судової влади, а також скасування призупинення повноважень голови Конституційного Суду".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА