16:26 23.03.2021

Більшість українців підтримує вступ до Євросоюзу - опитування

3 хв читати
Більшість українців підтримує вступ до Євросоюзу - опитування

Більшість українців вважають, що Україна має вступити до складу Європейського Союзу. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова у березні 2021 року.

Приєднання України до Євросоюзу підтримують 59% опитаних, протилежної думки дотримуються 26%. Частка тих, хто підтримує вступ до ЄС, перевищує частку тих, хто дотримується протилежної точки зору, на заході (відповідно 84% і 8,5%) і в центрі країни (відповідно 63% і 19%). На сході дещо більше тих, хто вважає, що не треба вступати (відповідно 38,5% і 46%), а на півдні частки перших і других статистично значимо не відрізняються (відповідно 41,5% і 42%).

Вступ до Євросоюзу переважно підтримує молодь (76% "за" у віковій категорії від 18 до 29 років, 44% "за" серед респондентів старше 60 років). При цьому в усіх вікових групах частка тих, хто підтримує вступ до ЄС, перевищує частку тих, хто виступає проти.

У разі проведення референдуму з питання вступу України до Євросоюзу 59% опитаних (80% тих, хто має намір узяти участь у референдумі) проголосували за вступ і, відповідно, 26% і 17% - проти. При цьому серед прихильників вступу до Євросоюзу готовність проголосувати на референдумі висловили 96% опитаних, а серед противників - 46%.

Частка тих, хто має намір голосувати за вступ до ЄС, перевищує частку тих, хто має намір голосувати проти, в західних (відповідно 84% і 8%) і в центральних областях (відповідно 64% і 18%). У східних областях дещо більше тих, хто має намір голосувати проти вступу (відповідно 39% і 46%), а на півдні частки перших і других однакові (по 42%).

Серед респондентів віком від 18 до 29 років проголосувати за вступ до Євросоюзу мають намір 75%, серед респондентів старше 60 років - 44%.

Серед представників електорату партії "Європейська солідарність" 91% мають намір голосувати за вступ до Євросоюзу (проти - 5%). Серед респондентів, які на парламентських виборах мають намір голосувати за партію "Слуга народу", - відповідно 78% і 13%, за ВО "Батьківщина" - відповідно 60% і 21%. Водночас серед представників електорату партії "Опозиційна платформа - За життя" переважна більшість проголосувала би проти - відповідно 15% і 73%.

При цьому українці оцінюють перспективи розвитку відносин України та Європейського Союзу зі стриманим оптимізмом: 39% вважають, що відносини залишаться без змін, 26% - що покращаться, 10% - що погіршаться.

Частка тих, хто вважає, що відносини між Україною і ЄС покращаться, найвища в західному регіоні (34,5%), нижче в центральному (27,5%) і найнижча - в південному (22%) і східному (17,5%) регіонах. У цій самій регіональній послідовності зростає частка тих, хто вважає, що вони погіршаться (відповідно 4%, 6%, 15% і 21%). Оптимізм частіше висловлюють представники молоді (34% серед респондентів від 18 до 29 років, 19% серед респондентів старше 60 років).

При цьому найбільше "єврооптимістів" серед представників електорату партії "Слуга народу" (48%). Серед тих, хто на парламентських виборах має намір голосувати за партію "Європейська солідарність", їх 38%, за ВО "Батьківщина" - 23%, за партію "Опозиційна платформа - За життя" - лише 8%.

Дослідження проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 5 по 9 березня 2021 методом інтерв'ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що представляє доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА