07:38 24.03.2021

Вертоліт NASA здійснить перший політ на Марсі на початку квітня

2 хв читати
Вертоліт NASA здійснить перший політ на Марсі на початку квітня

Вертоліт Ingenuity ("Винахідливість"), який прибув на Марс разом із марсоходом Perseverance ("Наполегливість"), здійснить перший політ у небі Червоної планети на початку квітня, повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

"Перший випробувальний політ буде здійснений не раніше 8 квітня", - повідомив на прес-конференції у вівторок головний інженер Ingenuity в Лабораторії реактивного руху NASA Боб Баларам.

Висота першого польоту, який триватиме близько 30 секунд, складе 3 метри, сказав керівник польотами Ingenuity Говард Грип. Під час подальших планується його піднімати до п'яти метрів.

Нині вже вибрано відповідний плоский злітно-посадочний майданчик. У майбутні дні до неї повинен буде під'їхати марсохід, з якого буде спущений вертоліт. Потім літальний апарат повинен за допомогою своєї сонячної панелі зарядитися протягом доби.

Робота Ingenuity розрахована на 31 день. Під час польотів на Марсі він буде виробляти аерофотозйомку навколишньої місцевості.

Апарат Ingenuity 1,2 метра в діаметрі і вагою 1,8 кг оснащений двома камерами, здатний зависати в повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

Марсохід Perseverance з вертольотом Ingenuity здійснив успішну посадку на поверхню Червоної планети 18 лютого.

Американська автоматична міжпланетна станція на Марс була запущена 30 липня минулого року.

Perseverance є вже п'ятим американським марсоходом, який NASA відправило для вивчення Червоної планети. Це найбільший у світі планетохід, вага якого досягає 1025 кг, довжина становить 3 метри і ширина - 2,7 метра. Він оснащений великою кількістю дослідного устаткування. На ньому встановлено бур для відбору проб з марсіанського грунту, в яких апарат буде шукати ознаки мікробного життя, роботизована рука, відеокамери, інструменти для хімічного і мінералогічного аналізу грунту, рентгенівський спектрометр з тепловізором, ультрафіолетовий спектрометр для виявлення органічних речовин. Крім того, він оснащений спеціальним апаратом MOXIE, який спробує виробляти кисень з діоксиду вуглецю, присутнього в марсіанській атмосфері, а також мікрофонами і датчиками для метеорологічних спостережень.

Згідно супутниковим даним, в кратері Езеро на Марсі, де здійснив посадку планетохід, в минулому там була дельта річки, що впадала в озеро. У скелях цього кратера, на думку вчених, могли зберегтися рештки життя.

Американському роверу належить зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейського космічного агентства (ЄКА) і NASA. Її планується відправити до Червоної планети не раніше 2026 року.

За повідомленням NASA, на Perseverance встановлений ядерний генератор енергії. Такий самий генератор використовується на американському марсоході Curiosity, який досліджує поверхню Червоної планети з серпня 2012 року.

Передбачається, що новий планетохід зможе пропрацювати на Марсі 687 земних діб.

Вартість американської марсіанської місії оцінюється в $ 3 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

Авіація Сил оборони за добу атакувала дев’ять районів розташування військ РФ

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА