11:05 24.03.2021

У Києві викрили шахраїв, які організували міжнародну схему розкрадання коштів

2 хв читати
У Києві викрили шахраїв, які організували міжнародну схему розкрадання коштів

Українські правоохоронці викрили в Києві двох громадян, підозрюваних в організації міжнародної шахрайської схеми, що завдала близько 9 млн євро збитків, повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що підозрюваних в організації міжнародної шахрайської схеми та легалізації (відмиванні) майна, отриманого злочинним шляхом (ч.1 ст.255, ч.4 ст.190, ч.3 ст.209 КК України), вже взяли під варту з альтернативою внесення застави сумою понад 325 млн грн кожному.

"За даними слідства, організована група громадян України та інших країн упродовж 2017-2020 років реалізувала шахрайську схему заволодіння коштами фізичних осіб під виглядом залучення інвестицій через спеціально створені веб-ресурси, які нібито дозволяли отримувати прибуток шляхом проведення операцій із купівлі-продажу банківських металів, іноземної валюти, криптовалют, цінних паперів та інших активів. Інвесторів вводили в оману, імітуючи через програмний інтерфейс сайтів угоди купівлі-продажу й фіктивне зростання в 100 і більше разів прибутку від вкладених коштів", - повідомляють у прокуратурі.

Там зазначають, що при поданні заявок на виведення прибутку в готівку до вкладників телефонували співробітники шахрайських сall-центрів як "представники торговельних платформ" і вимагали внесення збору за обслуговування і комісії за переведення у готівку - додатково 15% від суми отриманих коштів. Після оплати акаунти "інвесторів" блокувалися, а розміщені на них кошти привласнювали організатори шахрайської схеми.

"Задокументована сума збитків від шахрайської схеми становить 9 млн євро. Більшість потерпілих - громадяни Німеччини, Австрії та інших європейських країн", - повідомляють правоохоронці.

Вони уточнюють, що один із підозрюваних киян був відповідальним за створення юрособи з надання послуг у сфері інформаційних технологій на території України, а також за оплату діяльності учасників злочинної організації та оренду серверів, телефонію, придбане обладнання і переказ коштів на рахунки підконтрольних підприємств.

Інший здійснював пошук людей, які за грошову винагороду надавали свої персональні дані для створення юридичних осіб і на території України, і за її межами, відкривали рахунки в банківських установах, на які безпосередньо надходили кошти обдурених громадян, а також управляв діяльністю підприємств і їхніми рахунками.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА