12:25 24.03.2021

Зеленський ввів у дію непублічне рішення РНБО від 11 березня щодо АТ "Мотор Січ"

3 хв читати
Зеленський ввів у дію непублічне рішення РНБО від 11 березня щодо АТ "Мотор Січ"

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, що вводить у дію непублічне рішення Ради національної безпеки і оборони щодо акціонерного товариства "Мотор Січ".

Відповідний документ оприлюднено на сайті президента.

"Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: 1. Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіадвигунобудування", введеного в дію указом президента України від 6 березня 2018 року №58" (додається, для службового користування)", - повідомляється в документі.

У ньому також зазначено, що контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію указом, необхідно покласти на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Указ набуває чинності від дня його публікації.

Указ від 6 березня 2018 року №58 також для службового користування.

У березні 2018 року тодішній глава міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО, заступник міністра економрозвитку і торгівлі Юрій Бровченко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що вжиті тоді заходи були спрямовані на забезпечення стабільної роботи всього авіапрому, зокрема й ПАТ "Мотор Січ". За його словами, відкрите у вересні 2017 року розслідування Служби безпеки України (СБУ) про законність продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ" власникові китайською Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. було не завершено.

Через три роки це розслідування все ще триває. Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання 11 березня цього року заявив, що "Мотор Січ" буде повернено українському народу. "Буде повернено у власність української держави в законний, конституційний спосіб найближчим часом", - сказав він.

Потім СБУ 20 березня повідомило, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на цілісний майновий комплекс і 100% акцій АТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) і вирішив передати майно в управління Нацагентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для подальшого передання державному керівникові. В такій ролі себе відразу запропонував держконцерн "Укроборонпром".

СБУ уточнило, що здійснює досудові розслідування щодо "Мотор Січі" за двома напрямами. Перше - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 14, 15, 111 і 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ). Друге - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 209, 212 і 364 КК України. У ньому досліджуються порушення законодавства при первинній приватизації та подальшій незаконній концентрації акцій.

Представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, у свою чергу, заявляв, що Китай вимагає від України захищати законні інтереси китайських інвесторів у зв'язку з рішенням про націоналізацію підприємства "Мотор Січ", понад 50% акцій якого належать китайським компаніям.

Китайські акціонери "Мотор Січ" ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року на $3,6 млрд. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських позивачів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird.

За даними джерела в уряді України, нині близько 75% акцій "Мотор Січ" уже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий доход "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА