15:31 24.03.2021

Сприйняття України в США балансує на межі позитивного і негативного вражень - дослідження

3 хв читати
Сприйняття України в США балансує на межі позитивного і негативного вражень - дослідження

Сприйняття України в США балансує на межі позитивного і негативного вражень, коли захоплення перспективним людським потенціалом, прагненням до свободи і європейського вибору затьмарені постійними нагадуваннями про рівень корупції та різними політичними перипетіями, свідчить аналітичний звіт "Сприйняття України за кордоном", виконаний радою зовнішньої політики "Українська призма" на замовлення Українського інституту.

"У загальному ставленні умовно політичні наративи суттєво переважають над культурними, а сприйняття України формується або в контексті поточних політичних новин (які часто пов'язані з Росією), або ж через призму радянського минулого", - йдеться в аналітичному звіті, представленому на прес-конференції в Києві в середу.

Серед асоціацій із політичної площини часто виникають Майдан/Євромайдан, спроба анексії Криму, інформаційна війна, корупція, революція, війна з Росією, олігархи, "скандал Трамп-Зеленський". Серед культурно-образних асоціацій переважно згадують вишиванку, борщ, Києво-Печерську лавру, традиції, сучасну літературу, архітектуру.

Зазначається, що респонденти відзначали незначну загальну обізнаність з українською культурою серед американців у США і розмитість образів. Поінформованість щодо культурної дипломатії України загалом є також досить низькою.

Результати аналітичного звіту про сприйняття України в Туреччині свідчать про обмеженість (іноді на грані з відсутністю) знань про історію, культуру, мистецтво України, основні знання стосуються політичних подій на сучасному етапі.

"Традиційне сприйняття України як частини більш широкого пострадянського простору (який поступово змінюється) і чітка прив'язка до Росії (в різних контекстах - від спільної з Росією культурної спадщини та професійної художньої та наукової школи до повного протиставлення двох політичних культур і боротьби за незалежність від Москви)", - зазначено у звіті.

Звертається також увага на недостатню присутність української тематики в турецьких ЗМІ, публічному просторі, експертних та академічних колах на тлі потужної пропагандистської роботи з боку Росії. Крім того, у звіті йдеться про позитивне ставлення громадян Туреччини до України та українців і про відкритість усіх респондентів до нових знань і дослідів, пов'язаних з Україною, зацікавленості в розвитку співпраці, готовності до подальшого взаєморозуміння.

Висновки аналітичного звіту, що стосуються Японії, говорять про те, що в Японії спостерігається загальна низька поінформованість про Україну, про що говорив майже кожен респондент.

"Через обмежену інформацію про Україну і низький рівень обізнаності з українською культурою та історією сприйняття України в Японії достатньо часто формується через російський контекст", - наголошується у звіті.

Росії, зокрема, приписують деякі атрибути української культури, наприклад, респонденти, часто наголошували, що в Японії борщ нерідко вважається російським.

Окрім того, події 2014 року в Криму і на Донбасі, а також війна з Росією, яка триває на сході України, певним чином вплинули на сприйняття України як нестабільної держави з проблемним станом безпеки. Однією з наріжних тем у сприйнятті України є тема Чорнобиля через розуміння масштабів трагедії і її "близькістю" з аварією на АЕС Фукусіма-1 у 2011 році.

Водночас негативні асоціації навколо війни і Чорнобиля врівноважені позитивним ставленням японців до українців, як до привітних людей із легким світлим характером.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА