18:25 24.03.2021

Екс-прем'єру Азарову оголошено про підозру в держзраді за погодження проекту "Харківських угод"

3 хв читати
Екс-прем'єру Азарову оголошено про підозру в держзраді за погодження проекту "Харківських угод"

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру колишньому прем'єр-міністру України Миколі Азарову в державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України) за погодження так званих харківських угод, повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України в середу.

"Встановлено, що 20 квітня 2010 року, перебуваючи на території РФ, колишній прем'єр-міністр України погодився на нав'язані представником іноземної держави - президентом РФ Дмитром Медведєвим умови продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території України на 25 років під приводом отримання знижки на газ. Із 21 по 23 квітня 2010 року він забезпечив погодження проекту Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України та закону України про її ратифікацію міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади та правоохоронними органами без фактичного розгляду цих документів уповноваженими органами", - йдеться в повідомленні.

В Офісі генпрокурора не називають імені глави уряду, проте в той період, із 11 березня 2010 року до 28 січня 2014 року, цю посаду обіймав Микола Азаров, який проживає нині в РФ.

У ДБР також підтверджують інформацію, що йдеться саме про Азарова.

Крім того, екс-глава уряду у квітні 2010 року на закритому засіданні Кабінету Міністрів України підписав розпорядження про схвалення зазначеної угоди урядом України і, порушуючи закон України "Про міжнародні договори України", вніс проект угоди на розгляд президенту України, йдеться в повідомленні.

Як наголошують в Офісі генпрокурора, екс-прем’єра підозрюють у тому, що, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім президентом України, розуміючи, що угода між Україною та РФ з питань перебування ЧФ РФ на території України суперечить Конституції та закону "Про міжнародні договори України", вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

"У результаті підписання та ратифікації так званих Харківських угод були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ РФ на території України, вторгнення Збройних сил РФ та окупації ними півострова Крим. Своїми діями колишній глава уряду України надав іноземній державі - Російській Федерації та її представнику допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, яка полягала у втручанні в її внутрішню та зовнішню політику; спробах зменшення економічного та оборонного потенціалу України, зниження її обороноздатності; посиленні економічної залежності України від РФ, у тому числі від постачання російських енергоносіїв", - йдеться в повідомленні.

За даними ДБР, досудове розслідування встановило, що зміст та умови угоди між Україною та РФ з питань перебування ЧФ РФ на території України були нав'язані Медведєвим Азарову в Москві о другій годині ночі 21 квітня 2010 року, напередодні підписання.

"Достовірно розуміючи наслідки підписання вказаної угоди України, колишній прем'єр-міністр України виконав відведену йому роль у вчиненні злочину, а саме – забезпечив візування та погодження проекту документів з боку відповідних посадових осіб (міністрів, керівників правоохоронних органів, та від імені Кабінету Міністрів Україна), сприяв реалізації інтересів РФ під час усіх стадій погодження проекту угоди аж до її імплементації. Слідство здобуло оригінали документів, які свідчать про свідомі дії колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України. У подальшому це призвело до окупації Криму Російською Федерацією", - йдеться в повідомленні.

У відомстві також наголошують, що зазначені дії здійснювалися за попередньою змовою групою осіб із тодішнім президентом України Віктором Януковичем, який нині переховується від органу досудового розслідування в іншій державі.

"Відповідно до законодавства підозра надіслана Миколі Азарову за останнім відомим місцем його проживання. Нагадаємо, що притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення державної зради не має строків давності", - повідомили в ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА