19:32 24.03.2021

Компетентні органи США можуть посприяти притягненню Ірану до відповідальності за збитий український літак

2 хв читати
Компетентні органи США можуть посприяти притягненню Ірану до відповідальності за збитий український літак

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань Ірану Роберт Маллі запевнив у готовності залучити необхідну підтримку компетентних органів США для притягнення Ірану до відповідальності за збиття літака рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" у січні 2020 року.

Як повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ України, про це Маллі заявив у середу під час телефонної розмови із заступником глави українського зовнішньополітичного відомства Євгеном Єніним. Спецпредставник Держдепу також висловив солідарність із сім'ями та близькими жертв катастрофи.

У свою чергу Єнін зазначив, що технічне розслідування авіакатастрофи не було проведено належним чином і, відповідно, звіт не відображає низку важливих фактів. Заступник міністра наголосив на важливості забезпечення неупередженого судочинства як частини обов’язку Ірану перед жертвами цієї трагедії.

Крім того, Єнін та Маллі обговорили шляхи зміцнення стратегічного партнерства України та США, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, вранці 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, був збитий у районі міжнародного аеропорту ім. Імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна отримала від Ірану проект технічного звіту стосовно обставин катастрофи літака Boeing 737 "МАУ", яка сталася поблизу Тегерану 8 січня 2020 року.

У лютому ЗМІ оприлюднили аудіозапис, на якому людина, яку джерела впізнають як міністра закордонних справ Ірану Мохаммада Заріфа, обговорює можливість того, що знищення рейсу PS752 було умисним актом. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що органи досудового розслідування та прокуратури України досліджують аудіозапис.

17 березня 2021 року Іран оприлюднив остаточний технічний звіт про причини катастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752, який був розкритикований міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який назвав його "цинічною спробою приховати справжні причини збивання нашого літака".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА