21:42 24.03.2021

СБУ припинила діяльність воєнізованого збройного формування і постачання військових товарів з Росії

3 хв читати
СБУ припинила діяльність воєнізованого збройного формування і постачання військових товарів з Росії

Служба безпеки України розкрила і припинила діяльність незаконного воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії", діяльність якої була спрямована на підготовку до здійснення тяжких злочинів, зокрема, проти основ національної безпеки.

"За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій. Підготовка членів "ПВК" відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області – там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навики військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном", - повідомляє прес-служба СБУ.

Згідно з матеріалами справи, контроль і координацію злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, опікувалися вербуванням потенційних учасників, перевагу надавали колишнім військовослужбовцям і правоохоронцям з досвідом участі в бойових діях.

Також слідчими отримані дані про участь фігурантів справи в укладанні контрактів між "ПВК" і представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Крім того, були зафіксовані пропозиції організувати поставки зброї до цих країн.

За даними слідства ГУ СБУ в м.Київ та Київській області, організаторами діяльності групи були колишній народний депутат України Семен Семенченко і агент Національного антикорупційного бюро Євген Шевченко.

Крім цього, за версією слідства, Семенченко і Шевченко є можливими організаторами і учасниками протиправної схеми з ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Їм та іншим організаторам повідомлено про підозру за ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Крім того, співробітниками СБУ були проведені близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренувань фігурантів справи в Києві, а також Київській і Донецькій областях.

Правоохоронці виявили та вилучили майже 5,5 тис. набоїв різних калібрів, 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26, 4 підствольних гранатомети, ручний кулемет Калашникова, 2 автоматичні гвинтівки, 3 пістолети і 3 автомати Калашникова АКС і АКС-74, 7 помпових рушниць, 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5), 16 запалів УЗРГМ, 6 тротилових шашок, пластид.

Крім того, було вилучено пристрій для забезпечення конфіденційних переговорів.

Також було вилучено фінансову документацію і чорнові записи про організаційну структуру збройного формування, особисті справи учасників.

Документування протиправної діяльності проводилося СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора.

Як повідомлялося, 24 березня співробітники СБУ проводили слідчі дії у Шевченка. Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ.

Сам Шевченко в соцмережі Facebook також написав про обшуки у себе вдома і заявив, що за підсумками слідчих дій "нічого незаконного не знайшли, нічого не вилучено".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА