11:49 25.03.2021

ЄБРР в Україні запускає проект зі створення онлайн-судів для позовів невеликої вартості

2 хв читати
ЄБРР в Україні запускає проект зі створення онлайн-судів для позовів невеликої вартості

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) анонсував запуск в Україні пілотного проекту з надання допомоги у створенні онлайн-судів для розгляду позовів невеликої вартості (EUR5-10 тис.), який потім планується поширити на інші країни.

"Проект стартує в Україні, де 49% опитаних компаній у Києві повідомили, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їхньої діяльності", - повідомив банк у прес-релізі в четвер.

Як пояснив ЄБРР, онлайн-суди припускають дистанційну процедуру вирішення спорів, починаючи від подання позову і завершуючи винесенням рішення.

"Ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їхнім представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі", - йдеться в релізі.

Як перший крок ЄБРР розпочинає комплексну оцінку показників і стандартів діяльності судів на основі найкращих міжнародних, європейських і національних практик господарських судів. Ці стандарти встановлять цільові показники ефективності концепції та плану розвитку онлайн-судів, розробці яких буде присвячений другий етап, висвітлюючи необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення. Концепція і дорожня карта, розроблені на другому етапі для України, зможуть бути відтворені в інших економіках, де інвестує ЄБРР, пояснюється в повідомленні.

Для пілотного проекту обрали категорію справ невеликої вартості, оскільки в такому разі вартість судових витрат і затримки розгляду непропорційні та є несправедливими перешкодами до правосуддя. Водночас ці перепони можуть бути зняті за допомогою онлайн-судів, що поліпшить доступ до правосуддя для малого і середнього бізнесу.

"За даними Світового банку, вартість вирішення комерційного спору через місцевий суд першої інстанції в Сербії становить у середньому 39,6% вартості позову, тоді як в Україні ця цифра сягає 46,3%, а в Киргизькій Республіці - 47%", - зазначив ЄБРР у повідомленні.

Як повідомляє банк, пандемія посилила актуальність питання доступності судів у країнах, де оперує ЄБРР. Це пояснюється перевантаженням судової системи справами, а також затратністю і тривалістю процесу, високим рівнем його складності.

Водночас у таких розвинених економіках, як Канада, Велика Британія або США онлайн-суди показали потужні результати, зазначає ЄБРР. "Пілотний проект ЄБРР ставить за мету розробити систему, побудовану на досвіді цих країн, і зробити її доступною для країн Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії", - йдеться в релізі банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА