18:10 25.03.2021

Райсуд вирішив заарештувати та передати всю нерухомість і акції "Мотор Січ" в управління АРМА і перерахував усіх акціонерів

4 хв читати
Райсуд вирішив заарештувати та передати всю нерухомість і акції "Мотор Січ" в управління АРМА і перерахував усіх акціонерів

Акціонери АТ "Мотор Січ" почали отримувати рішення Шевченківського районного суду Києва від 19 березня про арешт усього нерухомого майна АТ і всіх 100% його акцій і передання їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Згідно з копією такого рішення, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", перелік нерухомості займає 18 сторінок, а акціонерів із зазначенням їхніх хранителів, рахунків і кількості акцій на них - близько 125 сторінок.

Загалом ідеться про 2 млн 77,99 тис. акцій номінальною вартістю 135 грн кожна. Серед великих акціонерів, зокрема, "Твінстар Холдінгс С.А". (Беліз) - 129,5 тис. і "Лікатрон Ентерпрайзес Лімітед" (Кіпр) - 207,592 тис., чиї рахунки в цінних паперах в ОТП Банку.

На рахунках у хранителя "Драгон Капітал" числяться Granum Corporation - 192,665 тис., Business House Helena AG 359,727 тис., Enfields Trade&Capital Corp. (всі три - Панама) - 64,733 тис., ТОВ "Торговий дім "Елена" - 193,22 тис., "Мотор-Інтеркомс" - 201,565 тис. і Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські о-ви) - 207,783 тис.

Порівняно великі пакети належать, зокрема, ТОВ "ГОБАРТ" - 42,205 тис., Coam Investments Ltd (Кіпр) - 25,565 тис. штук, "Трабернус Корп" (Панама) - 16,425 тис. акцій.

Як повідомлялося, торгівлю акціями "Мотор Січ" було припинено 23 квітня 2018 року у зв'язку з їх арештом за рішенням суду, ініційованим Службою безпеки України. Незадовго до цього в березні 2018 року Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вдалося продати два пакети акцій обсягом по 0,23% статутного капіталу за ціною спочатку 6 тис. грн, а потім - 6,5 тис. грн за акцію.

Розслідування СБУ про законність продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січі" було відкрито у вересні 2017 року. Арешту всіх 100% акцій передував арешт у вересні 2017 року 41,00087% акцій. Згідно з текстом в Єдиному держреєстрі судових рішень, арешт, зокрема, було накладено на акції Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Business House Helena, AG, Enfields Trade & Capital Corp, Granum Corporation і Waldo Trade Ltd - 192,665 тис. акцій (9,27%).

Через три роки це розслідування все ще триває. Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання 11 березня цього року заявив, що "Мотор Січ" буде повернено українському народу. "Буде повернено у власність української держави в законний, конституційний спосіб найближчим часом", - сказав він.

Потім СБУ 20 березня повідомило, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на цілісний майновий комплекс і 100% акцій АТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) і вирішив передати майно в управління Нацагентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для подальшого передання державному керівникові. В такій ролі себе відразу запропонував держконцерн "Укроборонпром".

СБУ уточнило, що здійснює досудові розслідування щодо "Мотор Січі" за двома напрямами. Перше - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 14, 15, 111 і 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ). Друге - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 209, 212 і 364 КК України. У ньому досліджуються порушення законодавства при первинній приватизації та подальшій незаконній концентрації акцій.

Представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, у свою чергу, заявляв, що Китай вимагає від України захищати законні інтереси китайських інвесторів у зв'язку з рішенням про націоналізацію підприємства "Мотор Січ", понад 50% акцій якого належать китайським компаніям.

Китайські акціонери "Мотор Січ" ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року на $3,6 млрд. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських позивачів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird.

За даними джерела в уряді України, нині близько 75% акцій "Мотор Січ" уже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий доход "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА