18:29 25.03.2021

Аварія в Суецькому каналі може спричинити дуже помітні наслідки для глобальної торгівлі - гендиректор DP World TIS Pivdenniy

2 хв читати
Аварія в Суецькому каналі може спричинити дуже помітні наслідки для глобальної торгівлі - гендиректор DP World TIS Pivdenniy

Аварія контейнеровоза Ever Given у Суецькому каналі, який напередодні сів на мілину та заблокував рух, може спричинити дуже помітні наслідки для глобальної торгівлі.

Таку думку в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив генеральний директор контейнерного термінала DP World TIS Pivdenniy (порт "Південний", Одеська обл.) Ігор Жигора.

"Збої в термінах доставки спричинять відсутність товарів у роздробі і, як наслідок, фінансові втрати від недоотриманої вигоди й за кредитами. Витрат зазнають усе, тому зараз увага буквально всього світу - і найбільших бізнесів, і дрібних гравців - прикута до одного маленького екскаватора", - сказав він.

За словами Жигори, через блокування каналу вже зірвані сотні суднозаходжень у всьому світі, скасовується або коригується транзит групи суден.

"Збої в графіці суднозаходжень автоматично спричиняють затримку в доставці різних вантажів і, як наслідок, - зрив контрактних зобов'язань клієнтів морських ліній. Результат - штрафні санкції учасників "логістичного ланцюжка", тобто судновласників, фрахтувальників, вантажовласників. Зараз у районі Суецького каналу - затор більше ніж зі 150 суден, які доставляють продукти харчування, товари широкого вжитку, нафтопродукти. Окрім продовольчих товарів і товарів ширвжитку, в дорозі багато промислової продукції та обладнання, оплаченої, зокрема, і кредитними грошима", - наголосив гендиректор DP World TIS Pivdenniy.

Як повідомлялося, контейнеровоз Ever Given під прапором Панами сів на мілину у вівторок о 7:40 за місцевим часом незабаром після заходу до Суецького каналу з Червоного моря. Під час руху в північному напрямку на ньому відбулося повне відключення електрики, стверджують у компанії. За іншими даними, причиною був сильний вітер і потужна піщана буря.

Ever Given, на борту якого перебувають понад 20 тис. великовагових контейнерів, направляється з Китаю до нідерландського порту Роттердам. Це одне з найбільших суден у своєму класі. Його довжина сягає 400 метрів, ширина - 59 метрів.

У четвер уранці поновилися роботи зі зняття контейнеровоза з мілини. Його намагаються зрушити з місця за допомогою восьми великих буксирів.

Адміністрація Суецького каналу заявила, що навігацію в каналі буде призупинено доти, доки контейнеровоз Ever Given не вдасться зняти з мілини. Від планів щодо транзиту кількох суден довелося відмовитися.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА