16:36 26.03.2021

НАЗК: Складено адмінпротокол на Тупицького, який скасував спецзасідання КС

3 хв читати
НАЗК: Складено адмінпротокол на Тупицького, який скасував спецзасідання КС

Глава Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков склав адміністративний протокол на главу Конституційного суду (КС) Олександр Тупицького, який скасував спецзасідання суду з розгляду питання про його дисциплінарний проступок.

"Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) склав адміністративний протокол щодо відстороненого судді Конституційного Суду України (КСУ) Олександра Тупицького. Протокол складено за ч. 1 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), що стосується неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів", - ідеться в повідомленні НАЗК, розміщеному в п'ятницю на сайті.

"Тупицький не повідомив КСУ про конфлікт інтересів, який виник у нього на підставі надсилання до суду звернення ДБР про вчинення ним же дисциплінарного проступку. Тупицький скасував розпорядження про засідання, на якому мало розглядатися це звернення ДБР. Завдяки зверненню ДБР нам вдалося виявити це порушення", - цитує НАЗК главу агентства Олександра Новікова.

У НАЗК пояснюють, що суть порушення полягає в тому, що до КС надійшло звернення від ДБР про вчинення Тупицьким дисциплінарного проступку, несумісного зі статусом судді.

"Заступник голови КСУ Сергій Головатий, який відповідно до ч. 7 ст. 33 Закону України "Про Конституційний суд України" є особою, котра легітимно виконує обов’язки голови КСУ, своїм розпорядженням скликав спеціальне пленарне засідання КСУ. На засіданні планувалося розглянути направлення звернення ДБР на розгляд Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ. Зі свого боку Олександр Тупицький, незважаючи на відсторонення від посади голови КСУ, незаконно видав розпорядження, яким скасував раніше видане розпорядження Сергія Головатого, а також скликав спеціальне пленарне засідання КСУ на іншу дату. Маючи реальний конфлікт інтересів, Олександр Тупицький не повідомив про нього КСУ", - йдеться в повідомленні НАЗК.

Також агентство інформує, що 26 мало було відбутися засідання Голосіївського районного суду в Києві з розгляду двох протоколів, складених НАЗК у лютому цього року. Протоколи стосуються дій Тупицького в умовах конфлікту інтересів під час участі в голосуванні за рішення КС щодо електронного декларування і недекларування ділянок в АР Крим.

"Тупицький не з'явився на засідання. Отже, суд не зміг розглянути справу, адже КУпАП передбачає, що справа може бути розглянута тільки за участю обвинувачуваного", - йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що спеціальне пленарне засідання КС скликається "для розгляду звернення слідчого - заступника керівника управління з розслідування злочинів, вчинених у зв'язку з масовими протестами в 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань А.Яблонського від 9 березня".

Засідання мало відбутися в закритому режимі. Джерела агентства повідомляли, що точної інформації, про які саме матеріали й факти йдеться у зверненні слідчого ДБР, вони не мають, але, найімовірніше, вони були пов'язані з розслідуванням кримінальних проваджень, у яких фігурує Тупицький.

На засіданні Великої палати КС 11 березня заступник глави КС Сергій Головатий повідомив, що 17 березня відбудеться спеціальне пленарне засідання, на якому буде розглянуто питання дисциплінарної відповідальності Тупицького.

Водночас, як зазначено на порядку денному КСУ на середу, о 12:00 у КСУ також мало відбутися спеціальне пленарне засідання, на якому судді повинні були розглянути питання щодо заяви голови Всеукраїнської політичної партії "Братство" Дмитра Корчинського про невідповідність судді Конституційного Суду України Сергія Головатого займаній посаді.

Згодом джерела агентства повідомили, що спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду з розгляду звернення слідчого Державного бюро розслідувань зірвалося через недопуск працівниками Управління державної охорони України Тупицького до приміщення суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА