20:48 26.03.2021

МЗС України вважає неприйнятним блокування рішення щодо продовження мандата СММ ОБСЄ деякими країнами-членами організації

2 хв читати
МЗС України вважає неприйнятним блокування рішення щодо продовження мандата СММ ОБСЄ деякими країнами-членами організації

Міністерство закордонних справ України вважає неприйнятним, що деякі країни-члени ОБСЄ блокують рішення щодо продовження мандата СММ ОБСЄ в Україні на наступні 12 місяців.

"У разі недосягнення консенсусу про продовження мандата, згортання діяльності СММ ОБСЄ гратиме на руку лише Російській Федерації. Незаконна військова діяльність збройних формувань РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей України залишиться поза полем зору міжнародної спільноти, припиниться міжнародна фіксація порушень державою-агресором режиму припинення вогню, що може призвести до подальшої неконтрольованої ескалації", - наголошується в заяві МЗС.

Дія поточного мандата завершується 31 березня.

У міністерстві нагадали, що окупаційні адміністрації постійно перешкоджали діяльності СММ, блокували доступ її спостерігачів на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, обмежували можливості спостереження на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, насамперед у районах, прилеглих до державного українсько-російського кордону, заважали фіксації порушень прав людини.

"Уже від початку квітня ОБСЄ може втратити свій ключовий інструмент сприяння врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту. Непродовження мандата СММ завдасть серйозного удару авторитету ОБСЄ як регіональної безпекової організації, виконання безпекових положень Мінських угод і домовленостей "нормандського формату" критично ускладниться без моніторингу місії", - йдеться в заяві.

МЗС України також висловлює вдячність Шведському головуванню ОБСЄ та державам-партнерам за зусилля щодо досягнення консенсусу в питанні продовження мандата СММ.

"Закликаємо всі сторони відмовитися від деструктивної позиції, приєднатися до консенсусу та уможливити продовження діяльності СММ ОБСЄ в Україні", - підсумували в міністерстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА