11:31 27.03.2021

Зеленський скасував укази Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС

3 хв читати
Зеленський скасував укази Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС

Президент України Володимир Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України".

Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" підписано 27 березня, повідомляється на сайті глави держави.

Цим же указом Зеленський скасував указ президента від 17 вересня 2013 року №513 "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду".

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Як наголошується в тексті документа, указ підписано з метою гарантування Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності та національної безпеки.

Також наголошується, що глава держави керувався національними інтересами України відповідно до закону "Про національну безпеку України", згідно з яким демократичний конституційний устрій є одним із фундаментальних національних інтересів.

Також взято до відома заяву Верховної Ради у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, затверджену парламентською від 17 лютого 2021, в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010 - 2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини.

В указі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

Указ про скасування призначення Тупицького і Касмініна суддями КС підписаний згідно з частиною другою статті 102, пунктів 1, 17 частини першої, частини третьої статті 106 Конституції, статей 3 і 13 Закону "Про національну безпеку України".

У частині другій статті 102 Конституції йдеться, що президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності, дотримання Конституції, прав і свобод людини і громадянина.

У статті 106 Конституції зазначається, що президент забезпечує незалежність, національну безпеку держави. Також у цій статті йдеться, що президент на підставі і на виконання Конституції і законів України видає укази і розпорядження, які обов'язкові для виконання на території України.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень Закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Господарського суду Віктора Татькова і його заступника Артура Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство у якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на які посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка.

Також у ДБР зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини у кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

26 лютого Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного суду з 28 лютого ще на один місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА