10:40 29.03.2021

На сьогодні відсутня процедура позбавлення Лукашенка звання почесного доктора КНУ ім. Шевченка - обраний ректор Бугров

2 хв читати
На сьогодні відсутня процедура позбавлення Лукашенка звання почесного доктора КНУ ім. Шевченка - обраний ректор Бугров

Обраний ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Бугров заявляє, що наразі відсутня процедура, згідно з якою президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС і США не визнають законно обраним, може бути позбавлений звання почесного доктора КНУ.

"Насправді на сьогодні відсутня процедура. Ми живемо в правовій державі, тому має бути механізм позбавлення таких звань", - сказав Бугров в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Наразі Історико-меморіальна комісія надала висновок Вченій раді університету, що такого прецеденту не було в жодні роки. Й на тому дискусія призупинилася, але вона не завершена. Це питання політико-правового характеру. Тому я буду пропонувати Вченій раді створити комісію з фахівців юристів, істориків і політологів, щоб розробити якусь візію щодо можливості позбавлення, щоб Вчена рада цю візію прийняла. Якщо така політико-правова можливість є – це потрібно робити", - додав він.

Обраний ректор КНУ наголосив, що як член Вченої ради голосуватиме за таке позбавлення.

Коментуючи, що член вищої ради партії "Єдина Росія" Віктор Садовничий також є почесним доктором КНУ, а член Центральної виборчої комісії РФ Андрій Шутов має відзнаку Вченої ради КНУ, Бугров заявив, що, на відміну від Лукашенка, це не політики, а академічні працівники, тому тут якихось засторог не виникало.

"За Садовничого знаю. Московський державний університет ім. М.В.Ломоносова, де В.А.Садовничий є ректором, був нашим партнером упродовж десятків років. І ще у вересні 2000 року Вчена рада КНУ присвоїла українцю із Слобожанщини Віктору Садовничому звання почесного доктора – як талановитому математику, як колезі та другові КНУ", - розповів обраний ректор.

"Щодо Шутова не пам’ятаю, здається він декан факультету політології МДУ ім.М.В.Ломоносова, але подивлюся. Його ж відзначали не як політика, а як колегу-викладача", - додав він.

На уточнювальне запитання, чи немає потреби взагалі відмовитися від вручення таких почесних звань, Бугров заявив, що, можливо, необхідно змінити підхід до вибору одержувачів. "Швидше за все, якщо це заклади вищої освіти, то присуджуватися такі відзнаки мають викладачам і науковцям. Але, як бачимо на прикладі Садовничого і Шутова, і тут ми не убезпечені від можливості таких казусів. Тому тут треба бути обережним і від певних речей відмовлятися. Водночас там, де заслужено, – це потрібно зберігати, просто зробити набагато жорсткіший відбір. Це мають бути справді бездоганні науковці й педагоги", - наголосив він.

Як повідомлялося, диплом почесного доктора Лукашенку вручив 5 листопада 2009 року нинішній в.о. ректора вишу Леонід Губерський, а саме звання було присвоєно 2 листопада 2009 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА