14:19 29.03.2021

Держгеонадра України анулювало 19 спецдозволів відповідно до санкцій РНБО

3 хв читати
Держгеонадра України анулювало 19 спецдозволів відповідно до санкцій РНБО

Державна служба геології та надр України відповідно до введеного президентом країни Володимиром Зеленським у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) анулювала спеціальні дозволи на надрокористування (усі - нафтогазові площі) 19 компаніям.

Згідно з даними з сайту служби, її наказ №228 від 26 березня поширюється на Ново-Диканьську площу (ТОВ "Гео Коннект"), Попаснянсько-Самарську (ТОВ "Еджейн Макро"), Північно-Перещепинську (ТОВ "Глобал Гео Інвест"), Вільшанську (ТОВ "Транс Сет Гео"), Південно-Свистунківську (ТОВ "Еко Газ Альянс"), Південно-Зіньківську (ТОВ "Епівал Енерджи"), Бірківсько-Юхнівську (ТОВ "Гео Пост"), Фльорівсько-Ювілейну (ТОВ "Юноліт Ойл"), Руновщинську (ТОВ "Профі Нафт"), Боярсько-Чапаївську (ТОВ "Гео Таргент"), Дружинінську (ТОВ "Надра Прайд"), Гулаківську (ТОВ "Бест Гео Тех"), Зуївську (ТОВ "Гео Стенс"), Бутівсько-Миргородську (ТОВ "Надра Вест Груп"), Лютенсько-Будищанську (ТОВ "Гео Форс Ойл"), Північно-Федорівську (ТОВ "Бест Оіл Компані"), Майорівську (ТОВ "Надрапростір"), Давидівсько-Лелюхівську (ТОВ "Гео Вертикаль") і Клюшниківську (ТОВ "Інфо Гео Тренд").

"Увага РНБО до сфери надрокористування не є випадковою, адже ця галузь є однією з ключових у національній економіці та провідною в наповненні державного бюджету", - зазначив голова Дрежгеонадр Роман Опімах.

Як повідомлялося, секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про запровадження санкцій стосовно 19 компаній, які проходять у справі компанії "Голден Деррік" (пізніше перейменована на "ІСТ Юроуп Петролеум"), яку пов'язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким, та арешту дозволів яких на надрокористування з минулого року безрезультатно домагається в судах Офіс генпрокурора.

"Голден Деррік" отримав ці дозволи на розвідку і видобуток нафти та газу у 2012-2013 роках поза конкурсом, оскільки третина його капіталу належала державній НАК "Надра України". Проте, як заявила на той момент народний депутат Ольга Бєлькова з посиланням на Держгеонедра, НАК наприкінці 2018 року продала за 12 млн грн 33% у цих 19 родовищах загальною площею в 2 тис. кв. км без аукціону. "Надра України" пояснили свої дії тим, що ця частка не надавала держкомпанії реальної можливості впливати на госпдіяльність товариства та ухвалення управлінських рішень.

Згідно з базою судових рішень, Держбюро розслідувань порушило кримінальне провадження за заявою ГО "Національний інтерес України" про розтрату держмайна в період 2010-2019 років посадовими особами НАК "Надра України" за попередньою змовою з невстановленими особами в особливо великих розмірах, що полягала в незаконному відчуженні частки в "ІСТ Юроуп Петролеум" на користь ТОВ "Авант Трейд Лімітед".

Потім на початку жовтня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань у цій справі було внесено відомості про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надр України" та низки комерційних структур шляхом зловживання службовим становищем вчинили заволодіння державними активами в нафтовидобувній галузі.

На початку травня 2020 року до реєстру додали зведення про те, що посадові особи Держгеонадр, "Надр України" та інші створили злочинну організацію і беруть участь у ній з метою вчинення тяжких й особливо тяжких злочинів на території України, які полягають у незаконному заволодінні державними активами в нафтовидобувній галузі шляхом безпідставного отримання підконтрольними юридичними особами спецдозволів на надрокористування.

Проте спочатку Печерський районний суд Києва, а потім Київський апеляційний суд відмовив в арешті цих спецдозволів.

Президент України Володимир Зеленський указом №123/2021 від 25 березня ввів у дію рішення РНБО від 19 березня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів(санкцій)" стосовно 19 юридичних осіб.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА