13:18 30.03.2021

Тупицький та Касмінін оскаржили у Верховному Суді указ Зеленського про скасування їх призначення суддями КС

3 хв читати
Тупицький та Касмінін оскаржили у Верховному Суді указ Зеленського про скасування їх призначення суддями КС

До Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, у якому позивач оскаржує указ президента України Володимира Зеленського про скасування указу президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О. Тупицького суддею Конституційного Суду України".

"29 березня 2021 р. до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, у якому позивач оскаржує указ президента України від 27 березня 2021 р. №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" у частині скасування указу президента України від 14 травня 2013 року №256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України", - йдеться у повідомленні.

Позову присвоєно реєстраційний номер справи - №9901/96/21.

Зазначається, що того самого дня надійшов позов про оскарження указу Зеленського від 27 березня 2021 р. №124/2021 щодо скасування указу президента України від 17 вересня 2013 р. №513 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України.

Реєстраційний номер справи - №9901/97/21.

Як повідомлялося, 27 березня президент України Володимир Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду України".

Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" підписано 27 березня, повідомляється на сайті глави держави.

Цим самим указом Зеленський скасував указ президента від 17 вересня 2013 року №513 "Про призначення Касмініна суддею Конституційного Суду".

В указі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

Указ про скасування призначення Тупицького та Касмініна суддями КС підписаний згідно з частиною другою статті 102, пунктами 1, 17 частини першої, частини третьої статті 106 Конституції, статтями 3 і 13 закону "Про національну безпеку України".

27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у "справах Майдану".

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

Також у ДБР зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

26 лютого Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА