14:34 30.03.2021

Хомчак: РФ нарощує війська поблизу кордону України

2 хв читати
Хомчак: РФ нарощує війська поблизу кордону України

Росія нарощує війська поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні, повідомив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

"Станом на 30 березня 2021 року вздовж державного кордону України на тимчасово окупованих територіях України та Автономної Республіки Крим перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме у Брянській, Воронезькій, Ростовській і на території тимчасово окупованого Криму. Але останнім часом із різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчань підтримання бойової готовності та загальної підготовки до майбутніх спільних стратегічних навчань "Захід 2021" збройні сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході та на півдні", - сказав Хомчак, виступаючи на позачерговому засіданні Верховної Ради у вівторок.

Загалом очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, що разом із наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону України становить загрози військовій безпеці держави", - зазначив Хомчак.

Він додав, що з 2014 року за час окупації півострова Крим Росією здійснено нарощування міжвидового об'єднання військ Збройних сил РФ, яке наразі становить майже 32 тис. 700 військовослужбовців.

Зокрема, сказав головнокомандувач, у середині березня 2021 року на полігоні Опук були відпрацьовані заходи бойової підготовки з питань висадки повітряного і морського десантів двома батальйонними тактичними групами за підтримки артилерійської тактичної групи зі складу 7-ої Десантно-штурмової дивізії.

"Після завершення навчань зазначені підрозділи залишили в районі полігону. Додатково відзначено нарощування групування завдяки переміщенню ще п'яти батальйонних тактичних груп", - розповів Хомчак.

Він зазначив, що на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях розгорнуто групування російських окупаційних військ противника, 1-ий і 2-ий армійський корпуси в складі 14 бойових бригад, полків і підрозділів забезпечення чисельністю майже 28 тис. осіб, які діють за підтримки російських регулярних військ, на командних посадах яких перебувають кадрові офіцери збройних сил РФ. Окрім того, зазначив Хомчак, для підготовки фахівців розвідувальних спеціальних підрозділів на тимчасово окупованій території України в Донецькій і Луганській областях перебуває апарат військових радників та інструкторів збройних сил РФ загальною чисельністю понад 2 тис. осіб.

"На території Ростовської області додатково містяться до 12 батальйонних тактичних груп із терміном готовності 1-2 доби, що забезпечує мінімально необхідний комплекс заходів негайного реагування на можливі військові дії з боку України", - наголосив він.

Окрім того, Хомчак поінформував, що з початку року на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей переміщено близько 19 тис. тонн пального, 335 тонн боєприпасів, 35 автомобілів, 3 танки, реактивні системи залпового вогню і спеціальну техніку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА