15:35 30.03.2021

Хомчак розповів подробиці загибелі чотирьох військових 26 березня від снайперів на Донбасі

2 хв читати
Хомчак розповів подробиці загибелі чотирьох військових 26 березня від снайперів на Донбасі

Четверо українських військових загинули внаслідок цинічного обстрілу 26 березня снайперами групи розмінування 143-го Об'єднаного навчально-тренувального центру зі складу об'єднаних сил у районі населеного пункту Шумів на Донбасі, повідомив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

"Група розмінування підполковника Коваля у складі старшини Бруска, старшого солдата Гищука спільно з начальником інженерної служби бригади старшим солдатом Барничем здійснювала огляд місцевості на предмет наявності мін і розмінування їх від протипіхотних мін ПОМ-2, які напередодні були дистанційно встановлені російськими окупаційними військами", - сказав Хомчак, виступаючи на позачерговому засіданні Верховної Ради у вівторок.

За його словами, під час виконання завдань унаслідок снайперського вогню дістав смертельного вогневого кульового поранення старший сержант Барнич, командир групи підполковник Коваль, надаючи йому допомогу і здійснюючи евакуацію, внаслідок снайперського вогню, дістав несумісного з життям вогнепального поранення.

Він зазначив, що внаслідок обстрілу старшина Бруско дістав важких кульових поранень, старший солдат Гищук - поранень середньої складності.

"Старший сержант Абрамович і старший солдат Гайченко, які прибули для підтримки групи військовослужбовців, потрапили під снайперський вогонь і дістали смертельних кульових поранень", - сказав головнокомандувач.

Він наголосив, що командування неодноразово вживало заходів щодо припинення вогню з боку супротивника визначеним механізмом взаємодії між Спільним центром координації та контролю і ОБСЄ й ухвалило рішення відкрити вогонь у відповідь.

"Після відкриття вогню у відповідь противник припинив обстріли, що дало змогу надати допомогу пораненим та евакуювати загиблих", - розповів Хомчак.

Він заявив, що особливим цинізмом дій підрозділів російських окупаційних військ є те, що снайперський вогонь вівся в спини військовослужбовців об'єднаних сил з об'єкта критичної інфраструктури - водонасосной станції, через яку здійснюється постачання води і на тимчасово окуповану територію, і на територію, підконтрольну уряду України.

"Противник намагався спровокувати наші війська вести вогонь у відповідь по насосній станції для заподіяння гуманітарної катастрофи в районі міст Торецьк, Горлівка, Південне", - зазначив Хомчак.

Як повідомлялося, четверо військовослужбовців Збройних сил України загинули і двоє дістали поранень унаслідок обстрілу з боку російських найманців у районі с. Шумів Торецької міськради Донецької області 26 березня.

Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів країн "нормандської четвірки" зробити все можливе для збереження режиму припинення вогню на Донбасі.

"Ціна війни - життя наших людей. Мужніх і нескорених. Сьогодні ми знову втратили чотирьох захисників України. Щирі співчуття. Закликаю всіх лідерів "нормандської четвірки" і партнерів зробити все можливе для збереження режиму повного і всеосяжного припинення вогню", - написав Зеленський у соцмережі Twitter у п'ятницю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА