17:22 30.03.2021

ВР легалізувала електронні паспорти українців у застосунку "Дія"

2 хв читати
ВР легалізувала електронні паспорти українців у застосунку "Дія"

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроект №4355, що підвищує статус використання цифрових паспортів у застосунку "Дія" на юридичному рівні.

За законопроект "Про внесення змін до закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" у другому читанні та цілому проголосували 302 народні депутати на позачерговому пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Згідно із законопроектом, е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон оформляють безоплатно. Їхні електронні копії можна подавати та застосовувати в тих самих випадках, коли законодавством передбачено надання та застосування копій паспорта громадянина України і паспорта для виїзду за кордон. Їх пред'являють замість та без додаткового пред'явлення відповідних паперових паспортів, документів про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.

Е-паспорти формуються засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Відповідний закон набуде чинності 23 серпня 2021 року.

"Україна - перша країна у світі, яка запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Користувачі "Дії" більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають. Це не просто важлива подія в історії сучасної України та великий крок до впровадження режиму "без паперу". Це унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися", - зазначив віце-прем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, слова якого наводить прес-служба.

У Мінцифри зазначають, що біометричний паспорт та ID-картка в "Дії" стануть повним аналогом паперового та пластикового на законодавчому рівні з 23 серпня 2021 року.

Цифрові паспорти можна буде пред'являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, окрім випадків перетину державного кордону, в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Законопроект також визначає термінологію, зокрема застосування електронних паспортів.

Міністерство цифрової трансформації запустило цифрові паспорти в застосунку "Дія" у квітні 2020 року. На сьогодні ними можуть користуватися близько 20 млн українців - понад 5,5 млн із них мають ID-картку і ще 18 млн є власниками закордонних біометричних паспортів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА