17:36 30.03.2021

Прототип космічного корабля Starship компанії SpaceX вибухнув під час посадки

2 хв читати

Черговий прототип американського пілотованого космічного корабля Starship компанії SpaceX, який розробляють для місій на Місяць та Марс, у вівторок після випробувального суборбітального польоту вибухнув під час спроби посадки, повідомив спеціалізований сайт NASASpaceflight Now, який здійснював пряму трансляцію.

Запуск Starship SN11 (11-го серійного випробувального апарату) було здійснено з полігону компанії у Бока-Чика на південному сході штату Техас.

У рамках випробування корабель вийшов на висоту 10 км із подальшим відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення у вертикальне положення і м'якої посадки на стартовий майданчик. Проте за хвилину до приземлення зник відеосигнал із борту корабля.

За наявними даними, він вибухнув. Про причини SpaceX не повідомляє.

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 та SN9, які після суборбітального польоту розбилися під час посадки, а також SN10, який вибухнув через сім хвилин після успішної посадки внаслідок отриманих при цьому ушкоджень.

Це вже четверте поспіль невдале випробування під час польоту на суборбітальну висоту.

Starship поєднує дві функції - другого ступеня, що використовується для досягнення орбітальної швидкості під час запуску із Землі, та багаторазового космічного апарата, здатного злітати, здійснювати політ у космічному просторі та керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У перспективі цей корабель багаторазового використання планується запускати для здійснення далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, яка здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона також стане багаторазовою системою, що використовується як прискорювач лише для зльоту із Землі.

Нині SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою засновника компанії Ілона Маска, має здійснити випробувальний запуск у найближчі кілька місяців. У SpaceX планують здійснити повноцінний орбітальний запуск Starship із носієм у безпілотному режимі вже цього року.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 осіб.

На початку грудня минулого року Ілон Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс уже 2026 року.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було здійснено 3 вересня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА