17:57 30.03.2021

Баканов про акцію на Банковій 20 березня: РФ намагається використати будь-який привід для дестабілізації в Україні

2 хв читати
Баканов про акцію на Банковій 20 березня: РФ намагається використати будь-який привід для дестабілізації в Україні

Глава Національної поліції України Ігор Клименко пояснює, що поліцейські не втручалися в агресивні дії протестувальників на Банковій 20 березня, щоб не втягуватися у зрежисовані маніпуляції та провокації.

"Можете не сумніватися: правоохоронців на місці було достатньо. І ми могли б втрутитися досить швидко. Але було ухвалено рішення не потрапити на гачок маніпуляцій і провокацій, на який нас хотіли зачепити режисери дійства", - сказав Клименко у вівторок із трибуни Верховної Ради.

Він додав: "Ці провокатори намагалися на весь світ показати, як поліція і влада нібито порушують конституційне право громадян на мирний протест".

Демонструючи відео з місця подій і розповідаючи про те, що відбувалося біля Офісу президента, Клименко зазначив, що для запобігання пожежі від фаєрів у натовп мітингувальників кинулися рятувальники, яких супроводжували поліцейські, що викликало агресивну реакцію протестувальників, і вони почали закидати правоохоронців петардами та фаєрами.

"Ми розуміли, що будь-які наші дії призведуть до ескалації конфлікту. Очевидно, що протестувальники поводилися якомога зухваліше, щоб спровокувати правоохоронців на активну реакцію", - наголосив глава Нацполіції.

За його словами, акцію протесту було чітко сплановано. Також, зазначив Клименко, серед мітингувальників були неповнолітні, які наслідували агресивні дії старших.

За попередніми підрахунками, як розповів глава Нацполіції, мітингувальники використали понад сотню фаєрів, більше ніж 80 петард, кілька десятків балончиків і пляшок із фарбою, 15 салютних установок.

Клименко розповів, що за фактом подій під Офісом президента розслідується кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу - хуліганство, умисне знищення або пошкодження майна, наруга над державними символами, виготовлення, поширення і публічне використання символіки нацистського режиму.

"Наразі слідчі поліції за погодженням із прокурорами повідомили про підозру сімом особам. Троє фігурантів є учасниками громадських об'єднань, які часто організовують і беруть участь у мітингах", - розповів Клименко.

За словами глави Нацполіції, стосовно ще чотирьох осіб, серед яких є і неповнолітній, складено адміністративні протоколи.

Щодо нацистської символіки, то, як зазначив Клименко, її було нанесено на стіну Офісу президента після завершення акції, особу людини, яка це зробила, вже встановлено.

Як повідомлялося, 20 березня біля Офісу президента на вулиці Банковій відбувалася акція з вимогою звільнити засудженого активіста Сергія Стерненка. Мітингувальники запалювали фаєри та кидали шумові гранати, на фасаді будівлі Офісу президента активісти червоною фарбою нанесли написи.

Пошкодження будівлі Офісу президента оцінили в близько 2 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА