07:17 31.03.2021

Китай вітає результати роботи інспекторів ВООЗ, які вивчали в Ухані джерела походження коронавірусу

2 хв читати
Китай вітає результати роботи інспекторів ВООЗ, які вивчали в Ухані джерела походження коронавірусу

Китай позитивно оцінює результати роботи інспекторів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), викладені в опублікованій доповіді за підсумками вивчення джерел походження коронавірусу.

"Китай високо цінує науковий, ретельний і професійний підхід китайських і іноземних експертів, які співпрацюють у сфері цих досліджень", - йдеться в поширеній заяві МЗС КНР.

З 14 січня до 10 лютого 2021 року спільна експертна група китайських і міжнародних вчених з ВООЗ провела спільні дослідження в сфері визначення джерел походження коронавірусу в китайському місті Ухань, де він був вперше виявлений.

"Китай надав необхідну допомогу для забезпечення роботи групи експертів в Ухані, що повністю відображає відкриту, прозору і відповідальну позицію Китаю", - наголошується в заяві.

У ній наголошується: "Політизація питання про походження вірусу може тільки серйозно ускладнити глобальну співпрацю в цій галузі і підірвати глобальні зусилля з боротьби з пандемією, що призведе до ще більшої кількості людських жертв. Це суперечить прагненню міжнародної спільноти об'єднатися проти інфекції".

У доповіді експертів дійшли висновку, що "версія про поширення вірусу в результаті інциденту в лабораторії була визнана вкрай малоймовірним варіантом".

Швидше за все, COVID-19 потрапив до організму людини через посередника-носія, визначили вчені. Серед інших гіпотез, які в ВООЗ визнали можливими, але менш імовірними, виявилися пряме зоонозне поширення або зараження через заморожені продукти.

Водночас, глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус у вівторок заявив, що вважає за потрібне більш ретельно вивчити дану версію.

"Хоча команда фахівців дійшла висновку, що лабораторний витік - це найменш ймовірна гіпотеза, це вимагає подальшого розслідування з додатковими місіями, які будуть включати експертів, яких я готовий задіяти", - наводять європейські ЗМІ слова глави ВООЗ.

Версію щодо походження COVID-19 з китайської лабораторії в Ухані озвучували, зокрема, в адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа.

Так, колишній держсекретар США Майк Помпео у вівторок, після публікації доповіді ВООЗ, обвинуватив ВООЗ у співпраці з Пекіном.

"Доповідь ВООЗ - це повне неправди продовження кампанії Комуністичної партії Китаю і ВООЗ з дезінформації. Ось чому я у свій час рекомендував, щоб США покинули ВООЗ", - написав Помпео в Twitter.

Він зазначив, що "Уханьський інститут вірусології залишається найбільш ймовірним джерелом поширення вірусу".

За його словами, Гебреєсус "співпрацював з Сі Цзіньпіном, щоб у найскладніший момент приховати факт передачі вірусу від людини до людини".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА