10:02 31.03.2021

ЦВК і Рада мають відреагувати, якщо буде підтверджено інформацію про російське громадянство Андрія Аксьонова - Стефанчук

2 хв читати
ЦВК і Рада мають відреагувати, якщо буде підтверджено інформацію про російське громадянство Андрія Аксьонова - Стефанчук

Центральна виборча комісія і Верховна Рада матимуть відреагувати у разі підтвердження Службою безпеки України інформації про наявність громадянства Російської Федерації в Андрія Аксьонова, який переміг на довиборах у парламент в окрузі №50 у Донецькій області, а також факт його причетності до організації в Добропіллі "референдуму" про самовизначення "Донецької народної республіки", заявив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук.

"Я переконаний, що все в Україні має відбуватися в межах, передбачених Конституцією. Якщо такі факти щодо Аксьонова матимуть юридичну повноцінність, то думаю, Центральна виборча комісія і Верховна Рада мають на це відреагувати", - сказав Стефанчук в інтерв'ю агентству "Інтерфакс- Україна".

На думку першого віце-спікера, "так не може бути, щоб особа, яка має подвійне громадянство, зафіксоване і підтверджене, обіймала одну з найвищих посад у державі, тобто була народним депутатом України".

Щодо можливої причетності Аксьонова до організації псевдореферендуму, Стефанчук переконаний, що це має також бути "засвідчено юридичним фактом, а особа, яка цим займалася, відповідно, має бути обмежена в правах".

Водночас він наголосив, що відповідні факти має підтвердити Служба безпеки України.

Як повідомлялося, 28 березня 2021 року в одномандатних виборчих округах №50 в Донецькій області й №87 в Івано-Франківській області відбулися проміжні вибори до Верховної Ради, участь у яких брали 32 кандидати.

Згідно з результатами електронної обробки 100% протоколів, у 50-му окрузі переміг представник політичної партії "Порядок" Андрій Аксьонов, набравши 65,46% голосів виборців.

Водночас представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook зазначив, що Аксьонов у 2014 році, будучи селищним головою Добропілля, нібито сприяв організації "референдуму" про самовизначення "Донецької народної республіки". На підтвердження цього в мережі оприлюднено відео, датоване 12 травня 2014 року, де "шанувальники" ДНР "із сусідніх містечок дякують Аксьонову за те, що він організував "референдум".

За даними Казанського, в Аксьонова також подвійне громадянство - України та Російської Федерації, що підтверджується й інформацією з бази даних Федеральної податкової служби РФ.

Окрім того, у травні 2018 року прокуратура Донецької області спільно з СБУ в Донецькій і Луганській областях повідомили Аксьонову про підозру в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), підробленні та використанні документів (ч. 4 ст. 358 КК), присвоєнні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (чч. 2,3 ст. 191 КК). За даними слідства, Аксьонов вчиняв такі дії з метою незаконного відвідування тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Краматорський міський суд 29 січня 2019 року обрав Аксьонову нічний домашній арешт на два місяці як запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА