12:21 31.03.2021

У США назвали обнадійливими дії України щодо "Мотор Січі" та "ПриватБанку"

3 хв читати
У США назвали обнадійливими дії України щодо "Мотор Січі" та "ПриватБанку"

У США вважають обнадійливими кроки України щодо ПАТ "Мотор Січ" і притягнення до відповідальності колишніх керівників ПриватБанку, зазначає тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

"Ми підтримали кроки щодо впровадження санкцій проти Віктора Медведчука, Тараса Козака. Вони роками використовували свої медіаактиви для підривання суверенітету та територіальної цілісності України. Обнадійливими для нас були обмежувальні заходи стосовно китайської компанії, яка намагається неналежно отримати контроль над стратегічно важливою технологією АТ "Мотор Січ". Нещодавно висунені обвинувачення проти колишніх керівників ПриватБанку є важливим першим кроком до притягнення до відповідальності олігархів, обвинувачуваних у крадіжці мільярдів в українського народу. Обнадійливими для нас також стали кроки щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних за втручання у вибори в США", - сказала Квін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона також зазначила, що необхідно визнати спершу, якою складною є боротьба з корупцією, тому що впливові кола з вузькокорисливими інтересами докладають зусиль не лише для того, щоб підірвати реформи, а й дискредитувати порядок денний реформ нескінченним потоком дезінформації та фальшивою риторикою.

"Зрештою, не Сполученим Штатам судити, чи є реформи "достатніми", а українському народу. На цій ідеї президент Зеленський проводив свою виборчу кампанію, коли балотувався в президенти. Саме він і люди, які за нього проголосували, вважають, що треба робити більше, і ми раді підтримати його в цих зусиллях. Саме ці реформи гарантуватимуть для України міцну, успішну демократію і сприятимуть повній інтеграції з НАТО і Європейським Союзом", - наголосила Квін.

У свою чергу директор з питань міжнародної боротьби з наркотиками та співпраці правоохоронних відомств посольства США в Україні Сара Лангенкамп зазначила, що є кілька справді важливих антикорупційних реформ, які матимуть велике значення. "Комплексна судова реформа є найважливішою, оскільки без незалежних і справедливих судів ви не можете гарантувати верховенство права, захистити громадян від корупції та злочинності, або залучити іноземні інвестиції. А зараз, коли Україні треба рішуче діяти для створення потужної антикорупційної архітектури, у Верховній Раді очікує розгляду низка критично важливих законопроектів", - зазначила вона.

За словами Лангенкамп, по-перше, існують законопроекти, пов'язані з судовою реформою, зокрема реформа Вищої ради правосуддя і відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. "Ми закликали органи влади забезпечити, щоб ці реформи створили підзвітну, незалежну й авторитетну судову владу, яка має довіру громадськості, зокрема завдяки істотній ролі незалежних експертів у відборі й перевірці кандидатів", - сказала вона.

Лангенкамп повідомила, що реформа Конституційного суду України (КС) є ще одним пріоритетом для захисту порядку денного реформ в Україні. "Як ми побачили, коли в жовтні КС визнав нечинним Національний реєстр декларацій про майно і доходи, існує постійна загроза, що впливові групи з вузькокорисливими інтересами використовуватимуть КС для скасування реформ, важливих для євроатлантичних спрямувань України", - пояснила вона.

Директор з питань міжнародної боротьби з наркотиками та співпраці правоохоронних відомств посольства зазначила, що, говорячи про реєстр декларацій про активи, США подобається пріоритетність, яку президент Зеленський надає відновленню пропорційних і стримувальних санкцій проти подання неправдивих декларацій. За її словами, ухвалення відповідного закону стане важливою демонстрацією наміру провести деякі з цих найбільш складних і стратегічних реформ.

"Нарешті, я сказала б, що є інші важливі реформи, пов'язані зі збереженням незалежності й ефективності антикорупційної інфраструктури. Відновлення конституційності НАБУ при забезпеченні його подальшої незалежності після рішення КС у жовтні минулого року є критично важливим для посилення боротьби з корупцією. Призначення висококваліфікованого й незалежного спеціалізованого антикорупційного прокурора є ще однією важливою постійною роботою, яка демонструє відданість України інституціоналізації незалежних антикорупційних зусиль", - сказала Лангенкамп.


Повний текст інтерв'ю тимчасового повіреного після справ США в Україні Крістіни Квін, економічного радника Меган Боулдін, директора з питань міжнародної боротьби з наркотиками та співпраці правоохоронних відомств Сари Лангенкамп, заступника директора місії USAID Сьюзен Кyтор, заступника політичного радника Лінетт Бенке буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА