12:32 31.03.2021

У посольстві США наголошують на важливості проведення Україною прозорого відбору нових членів судових органів

2 хв читати
У посольстві США наголошують на важливості проведення Україною прозорого відбору нових членів судових органів

Україні слід взяти на себе зобов'язання з прозорого, неупередженого і незалежного процесу відбору нових членів судових органів на основі критеріїв доброчесності та професійної компетентності, включаючи участь незалежних експертів, заявила заступник директора місії USAID Сьюзен Кyтор.

"Щоб реформи мали успіх, їх потрібно впроваджувати відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії та міжнародних стандартів. Це означає, що Україні потрібно взяти на себе зобов'язання з прозорого, неупередженого і незалежного процесу відбору нових членів судових органів на основі критеріїв доброчесності та професійної компетентності, включаючи участь незалежних експертів. І в цьому ми допомагаємо", - сказала Кутор в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, уряд США, включаючи USAID, продовжуватиме підтримувати українських партнерів у всіх трьох гілках влади, а також у співпраці з громадянським суспільством для просування суттєвих судових реформ і розширення доступу до правосуддя для всіх українців.

Кутор наголосила, що Україна перебуває у вирішальній точці для просування судової реформи, яка насправді є ключем до розблокування прогресу в антикорупційному порядку денному і до зміцнення не лише довіри інвесторів і громадськості до системи, а й до загального економічного зростання.

"Вражає погляд української громадськості на судову систему: за останніми опитуваннями Національного демократичного інституту, приблизно лише кожен десятий українець довіряє судовій системі і судам! Частина проблеми полягає в тому, що судові реформи останніх років були одиничними і не повністю вирішували наростаючих викликів, які підривають верховенство права і справедливе застосування правосуддя. Я думаю, що українці хочуть такої судової реформи, яка була б цілісною і всебічною", - зазначила вона.

Кутор також додала, що деякі позитивні кроки зроблено.

"Нині Комісія з питань правової реформи в Україні завершує підготовку своєї "Стратегії сталого розвитку судової системи", яка може служити важливою дорожньою картою для всебічної судової реформи. Влада України розглядає важливі законопроекти щодо реформування Вищої ради правосуддя і відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Ці органи судового управління перебувають у центрі судоустрою, і їх реформа є необхідною умовою надійної реформи в інших місцях системи правосуддя. Ба більше, органи влади планують важливі реформи Конституційного Суду і процесу ухвалення ним рішень", - розповіла вона.

Заступник директора місії USAID наголосила, що завдяки цій стратегії та іншим реформам, які зачіпають центральні судові органи, Україна має унікальну можливість просунути суттєву судову реформу.


Повний текст інтерв'ю тимчасового повіреного після справ США в Україні Крістіни Квін, економічного радника Меган Боулдін, директора з питань міжнародної боротьби з наркотиками та співпраці правоохоронних відомств Сари Лангенкамп, заступника директора місії USAID Сьюзен Кyтор, заступника політичного радника Лінетт Бенке буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА