16:06 31.03.2021

Сотні підприємців стали жертвами шахрайства, організованого злочинцями з колонії, - СБУ

2 хв читати
Сотні підприємців стали жертвами шахрайства, організованого злочинцями з колонії, - СБУ

Кіберфахівці СБУ викрили організовану групу, яка викрадала гроші громадян через несанкціоноване втручання в електронну систему приватного поштового оператора.

"За попередніми даними, зловмисники ошукали кілька сотень комерсантів на загальну суму понад 1 млн грн... За оперативною інформацією, частину коштів зловмисники через електронні системи перераховували на потреби організованих злочинних угруповань з РФ", - написав на своїй сторінці у Facebook начальник прес-центру УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

За даними спецслужби, схему організували двоє злочинців, які відбувають покарання в одній із виправних колоній у Сумській області. До протиправної діяльності вони залучили кількох колишніх засуджених і їхніх родичів.

За версією слідства, члени групи замовляли у підприємців товари широкого вжитку від імені вигаданих осіб. Доставка мала відбуватися через приватного поштового оператора з оплатою після одержання посилки. Потім шахраї телефонували продавцям, називаючись працівниками пошти, й випитували у них коди доступу до особистих кабінетів в електронному застосунку оператора. Після одержання кодів ділки "підв’язували" до електронних кабінетів номери власних банківських карток і привласнювали частину грошей, які надходили від продажу.

У рамках кримінального провадження правоохоронці провели 24 обшуки за місцем проживання і за місцем відбування покарання фігурантів у Харкові та в Сумах, під час яких було виявлено засоби зв'язку, комп'ютерну техніку та банківські картки з доказами незаконної діяльності.

Як повідомляє прес-служба Харківської облпрокуратури, двом чоловікам і їхній співучасниці оголошено про підозру за ч. 3 ст. 28 і ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку, вчинене організованою групою) і ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії зі встановлення усіх осіб, причетних до угоди.

Операцію з викриття шахрайства проводило Управління Служби безпеки України в Харківській області спільно з кіберполіцією та слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом облпрокуратури та за підтримки Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА