18:37 31.03.2021

У Молдові впроваджено режим НС через COVID-19

2 хв читати
У Молдові впроваджено режим НС через COVID-19

У зв'язку з пандемією коронавірусу у Молдові впроваджено надзвичайний стан на період із 1 квітня до 30 травня. Відповідне рішення ухвалив у середу парламент Молдови за пропозицією уряду.

"За" ухвалення рішення проголосувала парламентська більшість Партії соціалістів та партії "Шор".

Депутати опозиційних правих партій голосували проти ухвалення цього рішення. Вони заявили, що "рішення є політичним, не передбачає дієвих заходів щодо подолання пандемії, а спрямоване лише на те, щоб не допустити дострокових парламентських виборів". Вони вважають, що рішення було ухвалено з порушенням процедури і не виключають, що можуть оскаржити його у Конституційному Суді.

Згідно з ухваленим рішенням, передбачено впровадження надзвичайного стану на всій території Молдови у період із 1 квітня до 30 травня 2021 року.

Документ передбачає, що на цей період Комісія з надзвичайних ситуацій видасть декілька розпоряджень, зокрема про: встановлення спеціального режиму в'їзду/виїзду з Молдови; встановлення особливого режиму пересування на території Молдови; запровадження карантинного режиму та вжиття інших обов'язкових санітарно-протиепідемічних заходів; встановлення особливого режиму роботи для всіх суб'єктів; заборону на проведення мітингів, публічних демонстрацій та інших масових акцій. А також доручення, за необхідності, раціоналізувати споживання продуктів харчування та інших товарів першої необхідності та заборону на звільнення працівників у цей період, за винятком передбачених законом випадків.

Крім того, парламент надав додаткові повноваження уряду (він виконує обов'язки до призначення нового кабміну - ІФ) і Національній комісії з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я.

У березні у Молдові різко збільшилася кількість нових випадків зараження COVID-19. Кількість випадків, які щодня реєструються, збільшилася приблизно вдвічі - від 500-800 до 1,5 тис. і більше. Минулої середи було зареєстровано найбільшу кількість хворих за весь період пандемії - 2 273 людини за добу. Загальна кількість випадків COVID-19 у Молдові становить 228 370. Загалом від коронавірусу вилікувалися 205 759 людей, 4 915 - померли.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА