07:41 01.04.2021

Боррель: Поки в Сирії не почнеться політичний перехід, не буде скасування санкцій і нормалізації

2 хв читати
Боррель: Поки в Сирії не почнеться політичний перехід, не буде скасування санкцій і нормалізації

Глава дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель поклав на правлячий в Сирії режим усю відповідальність невиконання вимог резолюції 2254 Ради Безпеки ООН, але обіцяв відповісти Дамаску на правильні кроки.

"Якщо він зробить кроки в правильному напрямку, ми відповімо. До того моменту ми будемо підтримувати тиск. Поки не почнеться політичний перехідний період, не буде скасування санкцій, не буде нормалізації і допомоги у відновленні (країни - ІФ)", - заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Коментуючи підсумки п'ятої Брюссельської конференції "Підтримка майбутнього Сирії і регіону", що завершилася в середу, під час якої зібрано 5,3 млрд євро нових донорських внесків, головний дипломат ЄС закликав до "усунення корінних причин кризи".

"Нове покоління сирійців знає тільки війну. Сирію неможливо відновити на тих засадах, які привели до її краху. Повернення тієї Сирії, яка була до 2011 року, це не варіант. Це знає навіть найближче оточення режиму. Це знають навіть Росія і Іран", - написав він.

"Ми ніколи не повинні забувати, як все почалося. Рівно десять років тому, під час приливної хвилі арабської весни, прості сирійці мирно вийшли на вулиці, вимагаючи свободи, справедливості і економічних перспектив. Режим відповів украй жорстоким насильством, небаченим в інших частинах регіону. Ситуація переросла в смертельний конфлікт", - зазначив Боррель.

Боррель нагадав про масштаби конфлікту: понад 400 000 сирійців загинули, понад 12 мільйонів покинули свої будинки. На півночі Сирії сотні тисяч людей живуть у наметах, мільйони залишаються у вимушеній еміграції. Без політичного рішення біженці і переміщені особи не повернуться.

Інтереси європейців сказав глава дипломатії ЄС, полягають у тому, щоб Сирія стала на ноги і була стабільним сусідом Європи. За усієї складності відносин сирійці повинні сісти разом за стіл переговорів, озирнутися на причини війни і об'єднатися навколо бачення майбутнього країни. Необхідні повернення біженців, справжній пошук зниклих безвісти і, наголосив він, відповідальність за вчинені військові злочини і злочини проти людяності.

"ЄС продовжить дипломатичну взаємодію з усіма, хто має стосунок до сирійського конфлікту: ООН, США, Росією, Туреччиною, Іраном, арабськими країнами та іншими. Потрібен консенсус, який може покласти край війні. Паралельно, і це не менш важливо, ми продовжимо взаємодію з громадянським суспільством", - зазначив Боррель.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА