07:51 01.04.2021

Арестович: Україна спробує розблокувати питання з відновленням Росією режиму припинення вогню на Донбасі в нормандському форматі найближчим часом

2 хв читати
Арестович: Україна спробує розблокувати питання з відновленням Росією режиму припинення вогню на Донбасі в нормандському форматі найближчим часом

Спікер Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович заявив, що питання з відновленням Росією режиму припинення вогню може бути порушено Україною на рівні політичних радників нормандської четвірки вже найближчим часом.

"Я думаю, що найближчим часом відбудуться наступні консультації політичних радників нормандської четвірки, тому що напередодні Франція і Німеччина підтвердили, що за будь-яких умов консультації політичних радників зберігаються. Сьогодні російська делегація відкинула, по суті, відразу дві пропозиції. Леонід Кравчук запропонував з півночі 1 квітня повернення до режиму припинення вогню, а представники ОБСЄ запропонували прийняти спільну заяву, в якій закликали Росію і Україну (декларувати - ІФ), що сторони розуміють необхідність повернення режиму припинення вогню, вітають його та беруть на себе зобов'язання використовувати додаткові заходи для припинення вогню. Російська делегація навідріз відмовилася. Тобто вони сказали, що існуючих вже домовленостей достатньо і ті не вимагають жодних рішень. Я думаю, що "відкрити" цей глухий кут ми зможемо на рівні політичних радників найближчим часом", - заявив Арестович в ефірі телеканалу "Україна 24" ввечері в середу, 31 березня.

За словами спікера ТКГ, "Росія була готова задекларувати повернення до дотримання режиму припинення вогню, але різко змінила свою позицію".

"На попередніх консультаціях (напередодні ТКГ 31 березня - ІФ) політичних радників нормандської четвірки Дмитро Козак (представник Росії - ІФ) сказав, що не бачить перешкод для того, щоб повернутися до повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі і саме так і потрібно зробити. І ось через добу він змінює позицію. Щось відбувається в середині російського військово-політичного керівництва, оскільки протягом доби вони видають дві різні точки зору, два різних наративи і дві різні команди для виконання", - додав Арестович.

Він пов'язав таку реакцію російської сторони з тим, що "Росія, сприяючи загостренню ситуації на фронті та загибелі чотирьох українських військовослужбовців 26 березня, прив'язує це до засідань ТКГ або РНБО".

"Тобто росіяни дотримуються політики, яка полягає в тому, щоб змусити нас вести переговори з так званими "ДНР" або "ЛНР" напряму. З 2014 року вона не змінюється. І силовий компонент, пролиття крові вони використовують, як спробу вплинути на українське суспільство і керівництво країни, які дуже чутливі до втрат на фронті, для того, щоб змусити Україну відійти зі своїх позицій або здатися. Цього однозначно не буде", - підсумував спікер ТКГ.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

Питаннями українських цивільних, яких утримує РФ, опікуватиметься спеціально створена робоча група - Лубінець

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА