12:28 02.04.2021

В АРМА відкидають звинувачення на свою адресу й заявляють, що без вилучених під час обшуків документів не можуть працювати

3 хв читати
В АРМА відкидають звинувачення на свою адресу й заявляють, що без вилучених під час обшуків документів не можуть працювати

У Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) спростовують інформацію про ухвалення ними незаконних рішень щодо повернення фізичній особі заарештованих коштів і заявляють про неможливість виконання покладених на нього завдань після вилучення правоохоронцями документів під час обшуків у четвер.

"Під час обшуків у приміщенні центрального апарату АРМА працівники правоохоронних органів вилучили ряд документів, зокрема оригінали договорів управління стратегічними активами, відсутність яких в оригіналі унеможливлює виконання АРМА покладених на нього законом завдань. Ці документи не мають жодного стосунку до кримінальної справи, в межах якої проводилися зазначені слідчі дії, мета їх вилучення невідома та незрозуміла", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці АРМА в Facebook у п'ятницю.

В агентстві зазначають, що 1 квітня в їхньому офісі та за місцем проживання окремих посадових осіб органу представники правоохоронних відомств провели слідчі дії у рамках розслідування кримінального провадження, що стосується повернення фізичній особі заарештованих коштів у сумі близько $400 тис. на підставі судового рішення, яке, за версією слідства, було підробленим.

"АРМА детально пояснювало порядок та підстави своїх дій у цій справі, публічно заявляло про готовність надати правоохоронним органам усі необхідні матеріали, а також висловлювало зацікавленість у неупередженому розслідуванні для з'ясування реальної картини подій та кола зловмисників. Під час проведення слідчих дій співробітники АРМА всебічно співпрацювали з представниками уповноважених структур, надаючи правоохоронцям усі запитувані документи й необхідну інформацію", - йдеться в заяві.

У Нацагентстві зазначають, що не ухвалювали жодних незаконних рішень щодо повернення фізичній особі заарештованих коштів, а "діяли виключно у рамках наявних повноважень". "АРМА й надалі готове сприяти розслідуванню відповідної кримінальної справи в межах своєї компетенції та сподівається на встановлення і притягнення до відповідальності осіб, насправді причетних до вказаних незаконних дій", - резюмується в повідомленні.

Як повідомлялося, в четвер Державне бюро розслідувань спільно з СБУ здійснили обшуки в приміщеннях АРМА, а також у керівництва відомства: в. о. голови АРМА Віталія Сигидина, його заступника з питань управління активами Володимира Павленка та начальника управління менеджменту активів Вахтанга Бочорішвілі.

"Встановлено, що протягом листопада-грудня 2020 року учасники організованої групи, до складу якої входили посадові особи Нацагентства та адвокати, заволоділи коштами на загальну суму понад $400 тис., які були передані в управління АРМА. Зазначені особи на підставі підроблених судових рішень безпідставно перераховували гроші на банківські рахунки осіб, які не мали до них жодного стосунку", - повідомили в ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення, за даними відомства, - заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах організованою групою, а також використання підроблених документів й одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора повідомили про проведення понад 50 одночасних обшуків у Києві та Київській області у цій справі і про заволодіння коштами в розмірі понад $500 тис.

"За даними слідства, учасники організованої групи... протягом листопада-грудня 2020 заволоділи грошовими коштами, визнаними речовими доказами у ряді кримінальних проваджень та переданими в управління АРМА, на загальну суму понад $500 тис. шляхом їх перерахування на підставі підроблених судових рішень на банківські рахунки осіб, які не є учасниками кримінального провадження", - розповіли у відомстві.

За словами народного депутата фракції "Слуга народу" Галини Янченко, ще низку епізодів "корупційних махінацій" АРМА розслідує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА