19:06 02.04.2021

Суд відкрив справу про банкрутство ІСД, зобов'язав здійснити інвентаризацію майна до 28 травня

3 хв читати
Суд відкрив справу про банкрутство ІСД, зобов'язав здійснити інвентаризацію майна до 28 травня

Господарський суд Донецької області відкрив провадження за позовами компанії Indumet (Люксембург) і Дніпровського меткомбінату (ДМК, Кам'янське Дніпропетровській обл.) до корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) про порушення справи про банкрутство.

Згідно з оприлюдненим у п'ятницю в Єдиному держреєстрі судових рішень рішенням суду від 30 березня поточного року, провадження у справі про банкрутство відкрито за підсумками підготовчого засідання на підставі позову компанії Indumet.

При цьому суд визнав розмір вимог ініціювального кредитора - компанії Indumet - у розмірі боргу 10 млрд 125 млн 720,482 тис. грн, а також судового збору в сумі 21,020 тис. грн.

Рішенням суду впроваджено мораторій на задоволення вимог кредиторів ІСД. Також введено процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна ІСД призначений арбітражний керівник Олександр Коновий за його заявою. При цьому компанії Indumet відмовлено в призначенні розпорядником майна боржника інших арбітражних керівників.

Суд відмовив ДМК у позові відкрити провадження у справі про банкрутство ІСД, а також у клопотанні про відкладення розгляду справи.

Рішення встановлює термін подання розпорядником майна до суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 17 травня 2021 року. Крім того, встановлено термін здійснення розпорядником майна інвентаризації майна боржника - до 28 травня 2021 року.

Рішення може бути оскаржене в Східному апеляційному господарському суді.

Наступне засідання суду призначено на 8 червня 2021 року.

Як повідомлялося, Госпсуд Донецької області провадив підготовчу роботу для порушення справи про банкрутство ІСД за позовом Indumet, яку пов'язують із російським Зовнішекономбанком (рос. Внешэкономбанк, ВЭБ). Згідно з пояснювальною частиною до постанови суду від 29 січня, оприлюдненою 2 лютого поточного року, до Госпсуду Донецької області надійшла заява Indumet про відкриття провадження у справі про банкрутство ІСД. При цьому до цього самого суду 3 лютого 2021 року надійшла ще одна позовна заява від 2 лютого про порушення справи про банкрутство ІСД - від ДМК.

Раніше міноритарний співвласник ІСД, народний депутат Сергій Тарута звинуватив керівництво російського ЗЕБ у порушенні домовленостей щодо розвитку компанії та здійснення планів з її банкрутства. За його словами, "росіяни скупили кредиторку, зокрема й компанія Indumet, створена й афілійована із ЗЕБ".

Тарута створив ІСД у 90-ті роки зі своїм партнером Віталієм Гайдуком. Згодом до них приєднався росіянин Олег Мкртчян. Після фінансової кризи 2008 року холдинг опинився в скрутному становищі. Внаслідок цього контрольний пакет акцій ІСД 50% + 2 акції у грудні 2009 року був проданий групі російських інвесторів за фінансової підтримки ЗЕБ. Власниками 49,99% акцій ІСД залишилися Тарута та Мкртчян.

У грудні 2013 року голова ЗЕБ Володимир Дмітрієв заявляв, що банк допоміг низці російських інвесторів придбати ІСД - інвестиції становили майже $8 млрд.

"Причому йдеться і про ІСД, і про "Запоріжсталь", де ми разом із одним з найбільших бізнесменів України Рінатом Ахметовим управляємо цим комбінатом", - сказав тоді голова Зовнішекономбанку.

ІСД була заснована у 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат на НКТ, над яким втрачено контроль із кінця 2017 року, а також Дніпровський металургійний комбінат (ДМК, Кам'янське Дніпропетровської обл.) і меткомбінат ISD-Dunaferr (Угорщина). ISD-Huta Czestochowa (Польща) перебуває у процесі банкрутства, ІСД втратив контроль над підприємством.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА