19:56 02.04.2021

США не братимуть офіційної участі у віденській зустрічі з іранського атому, але проведуть неофіційні консультації

2 хв читати
США не братимуть офіційної участі у віденській зустрічі з іранського атому, але проведуть неофіційні консультації

США не будуть офіційно брати участь у зустрічі спільної комісії з іранської ядерної угоди, однак американська делегація прибуде до Відня для проведення неофіційних зустрічей, повідомив "Інтерфаксу" дипломатичне джерело.

"Американці у засіданні участі не братимуть. Вони не є учасниками СВПД (Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми - ІФ), це спільна комісія. До неї входять тільки учасники СВПД, а це тільки Росія, Китай, Англія, Франція, Німеччина та сам Іран. Американців там поки немає", - сказав він "Інтерфаксу" у п'ятницю.

Однак, повідомив співрозмовник агентства, "американська команда ма намір прибути до Відня, мабуть, для проведення неофіційних консультацій".

"Прямих контактів між іранцями і американцями не буде. Іранці до цього не готові після того, як вони натерпілися санкцій", - сказав дипломат.

"Я думаю, американці будуть в одному приміщенні, іранці - в іншому. Навіть, може бути, не в одній будівлі. Але в сучасних умовах є маса можливостей доносити думки іншій стороні", - зазначив він.

Він повідомив, що всі учасники СВПД, включно з Іраном, заздалегідь погодилися зі складом учасників зустрічі. "Це азбука протоколу. Американці з проханням не зверталися, комісія таких рішень не приймала. А іранці прямо сказали, що вони не бачать необхідності у тому, щоб в очному порядку спілкуватися з американцями", - наголосив співрозмовник агентства.

Прямих контактів між Тегераном і Вашингтоном на майбутній зустрічі з іранської ядерної угоди не планується, проте вони можуть знадобитися в майбутньому, заявив "Інтерфаксу" близьке до переговорів дипломатичне джерело.

"Іранці не готові зустрічатися з американцями, вони не бачать в цьому необхідності. Тому прямих контактів між ними не буде", - сказав він в п'ятницю "Інтерфаксу".

Однак, за його словами, "подальше опрацювання питання практичного відновлення дії СВПД (спільний всеосяжний план дій з врегулювання іранської ядерної проблеми - ІФ) може показати, що на якомусь етапі такі прямі контакти були б необхідні".

Як зазначив співрозмовник агентства, "важко через посередників домовлятися з настільки складних і делікатних питань".

"Майбутнє покаже. Не можна виключати, що потреба в очних контактах виникне", - наголосив він.

Дипломат запевнив, що "всі учасники СВПД готові сприяти знаходженню прийнятних рішень". "Це займе не один день", - переконаний він.

"Спільна комісія вступає в якийсь новий етап, і методом проб і помилок шукатиме найкращі шляхи для досягнення єдиної стратегічної мети, яка полягає в тому, щоб відновити ядерну угоду в повному обсязі", - додав співрозмовник "Інтерфаксу".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА