12:34 04.04.2021

Глава Міноборони подякував НАТО за надану Україні всебічну підтримку

3 хв читати
Глава Міноборони подякував НАТО за надану Україні всебічну підтримку

Міністр оборони України Андрій Таран подякував Північноатлантичному альянсу (НАТО) і державам-членам за всебічну підтримку, яку вони надають Україні.

"Хочу висловити нашу щиру вдячність НАТО та її державам-членам за всебічну підтримку, що надається Україні, для зміцнення нашого оборонного потенціалу та вдосконалення оперативних можливостей Збройних Сил України. За останні сім років Україна твердо відстоює не лише власну незалежність, а й безпеку та стабільність Європи, виступає потужним форпостом на східному фланзі НАТО", – йдеться в повідомленні на сайті Міноборони.

Він зазначив, що курс України на повноправне членство в НАТО залишається стратегічним пріоритетом і закріплений в Конституції. "Навесні 2021 року ми знову переконуємося у безальтернативності вибору європейської та євроатлантичної інтеграції, розуміємо цінність безпеки та цивілізованої співпраці з країнами, які є стабільними, передбачуваними і демократичними партнерами", – йдеться в повідомленні.

За словами міністра, Альянс був надійним партнером України з питань безпеки з моменту здобуття Українською державою незалежності, а відносини ґрунтувалися на спільних інтересах і цінностях.

Також наголошується, що особливо актуальними і важливими для країни є питання проблематики колективної безпеки. "І статус ЕОР, зокрема, відкриває перед нами можливість розширеної участі у плануванні та проведенні навчань НАТО, включно тих, що проводяться у рамках статті 5 Вашингтонського договору".

Міністр наголосив, що для членства в НАТО необхідно реформувати суспільство й економіку, організувати армію. "Процес вступу до Альянсу — прозорий. У НАТО вступають не країни і не уряди, а демократичні суспільства і національна згода, детермінована новою свідомістю і свідомим вибором. Адже Альянс нікого не примушує до вступу. Бажання ввійти до НАТО є особистою справою кожної держави", – йдеться в повідомленні.

На думку Тарана, Євроатлантичний вибір України відкриває нові перспективи співпраці з розвиненими країнами світу, надає можливості безпеки та економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин і є найкращим способом реалізації національних інтересів.

"Наші євроатлантичні перспективи сьогодні залежать тільки від нас. У євроатлантичному інтеграційному процесі кожної країни настає момент, коли із зовнішньополітичного питання він перетворюється на ряд конкретних і досить складних завдань політики внутрішньої", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на перший план виходять технічні потреби, зокрема імплементація сотень нормативних актів, щоб правила, за якими функціонує Державний оборонний сектор, політика і економіка, були такими самими, як в Альянсі. "Тому рішенням розширеної колегії Міністерства оборони України, яка відбулася в грудні минулого року, 2021-й рік оголошено Роком євроатлантичної трансформації", – сказав Таран.

"Впровадження стандартів НАТО є дорожньою картою розвитку наших структур, оскільки стандарти Альянсу є найкращим стандартом військової сфери, і ми беремо саме їх для реалізації внутрішніх реформ", – додав міністр.

Також глава Міноборони розраховує на ще більш інтенсивний етап відносин України з Північноатлантичним Альянсом. "Нам потрібна потужна підтримка для виконання завдань порядку денного нашої держави відповідно до наших планів і програм з НАТО", – резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА